Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010

Εποχικές μεταβολές της σκλήρυνσης κατά πλάκας, διαπιστώνει αμερικανική μελέτη


Η δραστηριότητα της σκλήρυνσης κατά πλάκας παρουσιάζει εποχικές μεταβολές και μπορεί να αυξηθεί -για άγνωστους λόγους- στη διάρκεια των θερμότερων και πιο ηλιόλουστων μηνών της άνοιξης και του καλοκαιριού, όπως διαπιστώνεται για πρώτη φορά σε έρευνα Αμερικανών νευρολόγων.
Η μελέτη της Δρ Ντομινίκ Μέγιερ του Νοσοκομείου Brigham and Women's της Βοστόνης, η οποία είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Οι ερευνητές μελέτησαν εγκεφαλικές απεικονίσεις που είχαν γίνει από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο και εντόπισαν δύο έως τρεις φορές περισσότερες αλλοιώσεις στους εγκεφάλους των ασθενών, σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του έτους.
Οι επιστήμονες σύγκριναν τις τομογραφίες 44 ασθενών ηλικίας 25 έως 52 ετών με τις εποχές του χρόνου και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν (ημερήσια θερμοκρασία, ηλιακή ακτινοβολία, βροχοπτώσεις). Με τον τρόπο αυτό, ανακάλυψαν ότι οι εγκεφαλικές βλάβες αυξάνονταν την άνοιξη και το καλοκαίρι και, παράλληλα, συσχετίζονταν με την αύξηση της θερμοκρασίας και τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Αντίθετα, δεν βρέθηκε σχέση ανάμεσα στο επίπεδο των βροχών και στις αλλοιώσεις των εγκεφαλικών κυττάρων.
Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν νέες μελέτες σχετικά με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επιδρούν στην εξέλιξη της συγκεκριμένης νευρολογικής πάθησης. Τόνισαν ακόμα ότι η ανακάλυψή τους έχει συνέπειες για τον χρονισμό της δοκιμής νέων φαρμάκων, καθώς τέτοια τεστ μπορούν να δείξουν διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με την εποχή του χρόνου που θα γίνουν.
Προηγούμενες έρευνες είχαν αντίθετα δείξει ότι, πιθανώς, η βιταμίνη D, που ευνοείται από την έκθεση στον ήλιο, δρα προστατευτικά ενάντια στη σκλήρυνση κατά πλάκας, μια χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου