ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Γενετικές μεταλλάξεις προδιαθέτουν σε καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου


Χονγκ Κονγκ: Ερευνητές ανακάλυψαν γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται τόσο με τον καρκίνο του οισοφάγου όσο και με του στομάχου, σύμφωνα δύο ξεχωριστές μελέτες που έγιναν στην Κίνα, και δείχνουν ότι οι δυο μορφές καρκίνου έχουν κοινούς προκλητικούς παράγοντες.
Όπως αναφέρεται στο Nature Genetics, στην πρώτη έρευνα οι επιστήμονες του Ιατρικού Πανεπιστημίου Ξινξιανγκ, ανέλυσαν γονίδια 9.053 ασθενών με καρκίνο του οισοφάγου και 2.766 με καρκίνο του στομάχου. Επίσης είχαν συμπεριλάβει και μικρό αριθμό πασχόντων από καρκίνο του οισοφάγου που είχαν καταγωγή από τους Ουιγούρους-Καζάκους.
Δύο μεταλλάξεις, η PLCE 1 στο σημείο 10q23 και η C20orf54 στο σημείο 20p13, εμφανίζονταν διαρκώς σε όλους τους ασθενείς.
Αυτό κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν ότι γενετικές μεταλλάξεις στα σημεία 10q23 και 20p13 συντελούν σε σημαντική αύξηση του κινδύνου καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου σε πληθυσμούς Κινέζων Χαν και Ουιγούρων-Καζάκων.
Στην δεύτερη μελέτη, ο Δρ Κρίστιαν Αμπνετ από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο τις ΗΠΑ ανέλυσε το DNA 2.240 Κινέζων με καρκίνο του στομάχου και άλλων 2.115 με καρκίνο του οισοφάγου.
Η μετάλλαξη PLCE 1 ήταν διαρκώς παρούσα και στις δυο ομάδες ασθενών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα έχει τα περισσότερα κρούσματα των δύο μορφών καρκίνου, διότι εν μέρει υπάρχουν περιοχές της χώρας όπου γίνεται αυξημένη κατανάλωση παστών τροφίμων. Επίσης καταγράφεται ελάχιστη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Ο καρκίνος του στομάχου γίνεται αιτία θανάτου 830.000 ατόμων ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα, και ο καρκίνο του στομάχου 400.000.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ