ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Αυξημένη συχνότητα του καρκίνου του πρωκτού σε νεαρά άτομα

Νέα Υόρκη: Τα ποσοστά καρκίνου του πρωκτού παρουσιάζουν αυξητική τάση σε άτομα κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που εξέτασε δεδομένα των τελευταίων 30 ετών.
Όπως διαπιστώνεται από την έρευνα του Αντικαρκινικού Κέντρου Fox Chase της Φιλαδέλφεια, υπάρχει σταθερά ανοδική τάση των διαγνώσεων σε νεαρά άτομα από το 1984.
«Αν και τα ποσοστά είναι αυξητικά, ο καρκίνος του πρωκτού παραμένει σχετικά σπάνιος. Πάντως οι γιατροί θα πρέπει να είναι ενήμεροι των τάσεων και να προτρέπουν τους ασθενείς ανεξαρτήτου ηλικίας να υποβάλλονται στον σχετικό έλεγχο», σημειώνει ο Δρ Τζόσουα Μάγιερ που ηγήθηκε της έρευνας.
Οι ερευνητής και οι συνεργάτες του επεξεργάστηκαν στοιχεία που εντόπισαν σε εθνικό αρχείο καρκίνων που καλύπτει το ένα τέταρτο του αμερικανικού πληθυσμού, ως προς το σύνολο των πρωκτικών και καρκίνων του παχέος εντέρου που είχαν καταγραφεί σε άτομα κάτω των 40 ετών, την περίοδο 1973-2005. Οι καρκίνοι του πρωκτού και του παχέος εντέρου συχνά ομαδοποιούνται, καθώς έχουν και όμοιους παράγοντες κινδύνου.
Κατά την περίοδο που μελετήθηκε, εντοπίστηκαν 5.125 άτομα νεότερα των 40 ετών με καρκίνο του παχέος εντέρου και 1.922 με καρκίνο του πρωκτού.
Ενώ τα ποσοστά του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι σταθερά την τελευταία 30ετία, τα ποσοστά του καρκίνου του πρωκτού έχουν αυξητική τάση, τάση που ξεκινά από το 1984 και έπειτα. Από τότε τα νεαρά άτομα που έχουν διαγνωστεί με τον συγκεκριμένο καρκίνο αυξάνονται κατά 4% ετησίως μέχρι και το 2005.
Η αυξητική τάση καταγράφεται σε όλες τις φυλετικές ομάδες, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.
Ο Δρ Ντάγκλας Ρεξ που έχει κάνει έρευνες για τον ορθοκολικό καρκίνο στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, εξηγεί ότι «η αύξηση του πρωκτικού καρκίνου επιβεβαιώνεται και από δικά μου ευρήματα. Και θα πρέπει να μελετήσουμε σοβαρά το ζήτημα.»
Ο Δρ Μάγιερ και οι συνεργάτες του δε μπορούν να εξηγήσουν την τάση αυτή, δεδομένου ότι οι παράγοντες κινδύνου είναι όμοιοι με αυτούς του ορθοκολικού καρκίνου, ο οποίος έχει σταθεροποιητική τάση.
Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται, το οικογενειακό ιστορικό ή άλλες κληρονομικές παθήσεις που σχετίζονται με το παχύ έντερο, το προσωπικό ιστορικό άλλων καρκίνων, περιλαμβανομένου του μαστού και των ωοθηκών, στις γυναίκες.
Οι πάσχοντες από καρκίνο του πρωκτού που έχουν διαγνωστεί πριν τα 40 τείνουν να έχουν χειρότερο αποτέλεσμα από όσους διαγνώσκονται στην τρίτη ηλικία, εν μέρει διότι σε νεαρή ηλικία ο καρκίνος εντοπίζεται σε προχωρημένο στάδιο.
Οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν την έναρξη του ελέγχου μεταξύ 45 και 50 ετών. Πάντως οι γιατροί μπορούν να υποβάλλουν σε έλεγχο και νεότερα άτομα, ειδικά όταν υπάρχουν ενδείξεις, όπως πρωκτική αιμορραγία. Η τελευταία συχνά θεωρείται σύμπτωμα των αιμορροΐδων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ