ΜΕΝΟΥ

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Προστατίτιδα

Η προστατίτιδα είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί πολλούς άντρες όλων των ηλικιών. Αποτελεί την πιο συχνή ουρολογική πάθηση σε άντρες κάτω των 50 και την τρίτη πιο συχνή σε άντρες άνω των 50 μετά την καλοήθη υπερπλασία και τον καρκίνο του προστάτη. Διακρίνεται σε οξεία προστατίτιδα που είναι η πιο σπάνια (5%), χρόνια προστατίτιδα (65%) και σύνδρομο χρονίου πυελικού άλγους (35%). Ο πιο συχνός μικροοργανισμός που ενοχοποίειται είναι το κολοβακτηρίδιο (E. Coli) και οι κύριες θεωρίες για τον τρόπο μετάdοσης είναι με παλινδρόμηση μολυσμένων ούρων εντός του προστάτη σε ασθενείς με δυσκολία στην ούρηση και με άνοδο των μικροβίων μέσω της ουρήθρας (κυρίως σε νεώτερους ασθενείς).

Οξεία Προστατίτδα

Η οξεία βακτηρικαή προστατίτιδα εμφανίζεται σε νέους άντρες μεταδιδόμενη κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και σε μεγαλύτρους άντρες κυρίως συνοδεύοντας δυσκολία στην ούρηση. Ξεκινά χαρακτηριστικά με έντονο πυρετό, μεγάλη κακουχία, επιδείνωση της ούρησης, πόνο χαμηλά στην πλάτη και μεταξύ των ποδιών και ρίγος. Συνήθως η γενική ούρων και η καλλιέργεια είναι θετικές.

Η θεραπεία περιλαμβάνει απαραίτητα επίσκεψη στον ουρολόγο σας που θα σας δώσει την κατάλληλη αντιβίωση, αντιφλεγμονώδη και θα σας συστήσει ξεκούραση και λήψη άφθονων υγρών.

Χρόνια Προστατίτιδα

Η χρόνια προστατίτιδα διακρίνεται σε βακτηριακή (όταν έχουμε ενδείξεις μόλυνσεις απο μικρόβιο) και σε μη βακτηριακή. Είναι μια πολύ σύνθετη και μη επαρκώς κατανοητή κατάσταση. Δυστυχώς είναι όμως αρκετά συχνή. Πιστεύεται πως περίπου ο μισός ανδρικός πληθυσμός κάποια στιγμή της ζωής τους παρουσιάζει συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι προστατίτιδα. Η αντιμετώπιση της με αντιβιωτικά είναι δύσκολη γιατί ο προστάτης απορροφά πολύ μικρό ποσοστό των περισσότερων αντιβιώσεων.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ποικίλα και πολλά να μην είναι καν κοντά στην περιοχή του προστάτη! Έτσι ασθενείς παρουσιάζονται με πόνο στην άκρη του πέους ή στον πρωκτό. Αλλά συμπτώματα είναι δυσκολία στην ούρηση, συχνουρία και νυχτουρία.

Η θεραπεία είναι πολύ δύσκολη και συνήθως μακροχρόνια. Περιλαμβάνει αντιβίωση, αντιφλεγμονώδη, α-αναστολείς (φάρμακα που διευκολύνουν την ούρηση). Άλλες χρήσιμες θεραπευτικές επιλογές έιναι το προστατικό μασάζ (απο ουρολόγο), τα θερμά εδρεόλουτρα και η εκσπερμάτιση τουλάχιστον κάθε τρεις μέρες για απομάκρυνση του προστατικού υγρού και αποσυμφόρηση των προστατικών πόρων.


8 σχόλια:

  1. ειμε 21 χρόνων άνδρας και μετά από κάποιες εξετάσεις που έχω κάνει φάνηκε ότι έχω χρόνια προστατίτιδα και μου χορηγήθηκε μια εβδομάδα αντιβιοτικό tavanik 500mg και για 20 μέρες αντιβιοτικό flagyl 500mg οι πόνοι όμως συνεχίζουν να υπάρχουν καθώς και οι κακοί στηση έχω ανγχωθεί παρά πολύ με την όλη κατάσταση και θα ήθελα τη συμβουλή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λύσεις για την αντιμετώπιση χρόνιας προστατίτιδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλήμερα φίλε Δημήτρη.είναι λίγο μια βδομάδα θεραπεία.πρέπει να έχεις υπομονή και να προσέχεις τόσο κατά την διάρκεια της θεραπείας όσο και μετέπειτα στις ερωτικές σου επαφές. θα θελα να νου πεις όλη τη φαρμακευτική σου αγωγή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά Χριστούγεννα.Κ εγώ πάσχω από Χρόνια προστατίτιδα, όπως με ενημέρωσαν απο το 424 ΓΣΝΕ.Μετά από αντιβιώσεις που πήρα για 4 εβδομάδες, μου ζητήθηκε να κάνω καλλιέργεια σπέρματος, της οποίας τα αποτελέσματα περιμένω.

    Τα συμπτώματα που είχα λίγο πριν αρχίσω τη θεραπεία ήταν, δυσουρία, τσούξιμο κατά την εκσπερμάτιση και ούρηση, κνησμός στην περιοχή του πέους καθώς επίσης και κάτι που με ανησύχησε, μετά από έντονη σεξουαλική δραστηριότητα, ήρθα σε οργασμό, χωρίς όμως να εκσπερματίσω.Τα συμπτώματα υποχώρησαν όλα πλην της δυσουρίας, πριν ακόμα αρχίσω την θεραπεία με αντιβιοτικά.Τα αντιβιοτικά με βοήθησαν και στην δυσουρία.Με το πέρας όμως των τεσσάρων εβδομάδων της θεραπείας, και ενώ περιμένω τα αποτελέσματα της καλλιέργειας σπέρματος χωρίς να λαμβάνω αντιβιοτικά, το σύμπτωμα της δυσουρίας, έχει επανέλθει σε πολύ ποιο οξεία μορφή καθώς επίσης υπάρχουν και κάποιοι πόνοι, ευτυχώς στα όρια της ενόχλησης, στους όρχεις και στην περιοχή του προστάτη.

    Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν η σεξουαλική δραστηριότητα επιβαρύνει την κατάσταση και αν θα ήταν καλύτερα να σταματήσει για κάποιο χρονικό διάστημα.

    Ευχαριστώ προκαταβολικά,
    Θ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημέρα σας και χρόνια πολλά θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας είναι δύσκολη και μακροχρόνια. ( 3 μήνες ακόμα και πάνω από χρόνο)
    Κατά την διάρκεια της θεραπείας σε τακτικά χρονικά διαστήματα από 10 έως 30 ημέρες πρέπει να γίνονται μαλάξεις για την παροχέτευση του πύου και του προστατικού υγρού που λιμνάζει στον προστάτη. Ακόμα και για την διάνοιξη των προστατικών πόρων που αποφράσσονται από πήγματα πύου η πηγμένου προστατικού υγρού. Τα εδόλουτρα και η σεξουαλική επαφή βοηθούν στην αποσυμφόρηση του προστάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kalispera eimai 29 xronon kai tha ithela na rwtisw pigmeno sperma(komatakia san zeles) kata thn ekspermatosi tha mporouse na ofilete se kati tetio h mpori na einai kati allo?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ