ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Τι σας συµβαίνει κάθε µέρα του κύκλου

Κάποιες µέρες λάµπετε και είστε γεµάτες ενέργεια. Άλλες πάλι έχετε νεύρα, νιώθετε κουρασµένη και καταφεύγετε στις… σοκολάτες. Υποψιάζεστε ότι για όλα ευθύνονται οι ορµόνες σας. Μήπως έχετε δίκιο;

Kάθε µήνα ένα «κοκτέιλ» από ορµόνες, µε κυρίαρχες τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, επηρεάζει τη ζωή της γυναίκας µε πολλούς τρόπους. Έτσι σε ένα φυσιολογικό κύκλο 28 έως 30 ηµερών µπορεί να παρατηρηθούν
διάφορες αλλαγές, αφού το σώµα λειτουργεί ακολουθώντας συγκεκριµένους ορµονολογικούς ρυθµούς.


Πρώτη φάση 1η-8η ηµέρα
Πρώτη µέρα της περιόδου και αµέσως µετά για περίπου πέντε ηµέρες µετά την έναρξη της περιόδου τα επίπεδα της προγεστερόνης είναι χαµηλά.

Σώµα
1. Καθώς πέφτουν τα επίπεδα της προγεστερόνης που είχαν αυξηθεί τις προηγούµενες ηµέρες (πριν από την περίοδο δηλαδή) τα υγρά που είχε κατακρατήσει το σώµα οδηγούνται προς την έξοδο. Έτσι οι γυναίκες µπορεί να επισκέπτονται πιο συχνά την τουαλέτα.
2. Αν και τις πρώτες µέρες της περιόδου µπορεί να υπάρχει εξάντληση, καθώς τα επίπεδα της προγεστερόνης είναι χαµηλά, σταδιακά η ενεργητικότητα και η αντοχή αυξάνονται. ∆ύο µέρες µετά την περίοδο είναι η ιδανική στιγµή για να ξεκινήσετε γυµναστική ή άλλη σωµατική δραστηριότητα.
Πνεύµα: Η πιθανή ψυχική ένταση των προηγούµενων ηµερών υποχωρεί και το έδαφος είναι πιο πρόσφορο για θετικές σκέψεις, ενώ η διάθεση απέναντι στους άλλους γίνεται πιο φιλική.


∆εύτερη φάση 9η–15η ηµέρα
Πριν και κατά την ωορρηξία
Τα επίπεδα των οιστρογόνων σταδιακά ανεβαίνουν µέχρι που φτάνουν στο µέγιστο τη 12η µέρα του κύκλου και αρχίζουν να µειώνονται κατά την ωορρηξία. Η προγεστερόνη όλες αυτές τις ηµέρες είναι χαµηλή.

Σώµα
1. Τα κολπικά υγρά είναι διαυγή, αραιά και σχεδόν άοσµα, γεγονός που δείχνει ότι τα οιστρογόνα κορυφώνονται. Αυτές οι µέρες είναι οι πιο γόνιµες και επιπλέον οι πιο κατάλληλες για τεστ Παπ και µαστογραφία ή υπέρηχο µαστών.
2. Τα µαλλιά αποκτούν όγκο και λάµψη, ενώ το δέρµα δείχνει φρέσκο και καθαρό.
3. Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες νιώθουν πιο έντονη την επιθυµία για σεξ. Τι σύµπτωση! Είναι η περίοδος που το ωάριό τους έχει τις µεγαλύτερες πιθανότητες να γονιµοποιηθεί.
4. Πνεύµα: Πριν από την ωορρηξία οι πνευµατικές επιδόσεις µπορεί να αυξηθούν, γι’ αυτό πολλές γυναίκες σε αυτή τη φάση είναι γεµάτες ιδέες και έµπνευση.

Τριτη φάση 16η–25η ηµέρα
Μετά την ωορρηξία

Η προγεστερόνη –που παράγεται όταν ωριµάσει και σπάσει
το ωοθυλάκιο και απελευθερωθεί το ωάριο– αρχίζει να αυξάνει.
Σε αυτή τη φάση λοιπόν επικρατεί η προγεστερόνη.

Σώµα
1. Αµέσως µετά την ωορρηξία και δυο-τρεις µέρες µετά η θερµοκρασία του σώµατος ανεβαίνει περίπου µισό βαθµό. Αν ο κύκλος σας είναι άνω των 30 ηµερών, η φάση αυτή µπορεί να είναι γόνιµη, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρετε προφυλάξεις αν δεν επιθυµείτε να συλλάβετε.
2. Περίπου 15 µέρες πριν από την περίοδο οι γυναίκες µπορεί να τρώνε περισσότερο, δείχνοντας µάλιστα προτίµηση στα γλυκά, αφού σηµειώνεται µια σχετική αύξηση της όρεξης.
3. Η κινητικότητα του εντέρου µειώνεται και εποµένως µπορεί να παρατηρηθεί δυσκοιλιότητα.
4. Πνεύµα: Καθώς η προγεστερόνη αρχίζει να αυξάνει από την 23η µέρα, οι γυναίκες µπορεί να εµφανίσουν συµπτώµατα κατάθλιψης και να είναι πιο εριστικές ακόµα και 15 µέρες πριν από την περίοδο.

Τέταρτη φάση 26η-30η ηµέρα
Προεµµηνορρυσιακό στάδιο
Η προγεστερόνη «κορυφώνεται» και ξαφνικά πέφτει κατακόρυφα προκειµένου να έρθει η περίοδος. Καθοδικά είναι και τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Σώµα
1. Παρατηρείται κατακράτηση υγρών. Έτσι η κοιλιά, τα χέρια και τα πόδια πρήζονται ελαφρώς, η περιφέρεια της µέσης πιθανόν να είναι µεγαλύτερη, ενώ πολλές γυναίκες νιώθουν τα ρούχα τους στενά και το στήθος τους πιο βαρύ και ευαίσθητο. Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται αύξηση βάρους περίπου κατά ένα κιλό.
2. Γυναίκες που υποφέρουν από πονοκεφάλους ή ηµικρανίες αναφέρουν ότι µια κρίση ηµικρανίας είναι πιο πιθανή λίγο πριν από την περίοδο, ενώ άλλες µε χρόνιο άσθµα ισχυρίζονται ότι τα συµπτώµατα χειροτερεύουν.
3. Τα µαλλιά µπορεί να δείχνουν αδύναµα και άτονα και να είναι πιο λιπαρά και ατίθασα. Στο πρόσωπο µπορεί να εµφανιστεί λιπαρότητα καθώς και σπυράκια.
4. Κάποιες γυναίκες έχουν την τάση να καταναλώνουν αρκετά αλµυρά ή γλυκά, µε ιδιαίτερη τάση στη σοκολάτα. Έρευνες δείχνουν ότι τα συµπτώµατα κατάθλιψης αλλά και βουλιµίας είναι πιο έντονα σε αυτή τη φάση, εποµένως η αναζήτηση τέτοιων τροφών (που θεωρείται ότι φτιάχνουν και τη διάθεση) δικαιολογείται.
5. Σε αυτή τη φάση οι γυναίκες δεν πρέπει να υποβάλλονται σε ψηλάφηση ή κάποια άλλη διαγνωστική µέθοδο για τους µαστούς, καθώς αυτοί είναι διογκωµένοι.
6. Πνεύµα: Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι λίγο πριν από την περίοδο γίνονται ευέξαπτες ή ευσυγκίνητες ενώ κάποιες ότι βλέπουν άσχηµα όνειρα, κοιµούνται βαριά ή ξυπνούν νιώθοντας κουρασµένες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ