ΜΕΝΟΥ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Αυχενικό σύνδρομο Η εναλλακτική μας πρόταση

Ομοιοπαθητική

Οι αρχές της ομοιοπαθητικής διατυπώθηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα από τον Ιπποκράτη. Η ομοιοπαθητική απευθύνεται σε κάθε ασθενή ανεξάρτητα από την πάθηση ή την ηλικία του. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα προέρχονται κυρίως από φυτά ή από απλά ορυκτά. Έχουν ισχυρή θεραπευτική δράση και χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή. Η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει τον κάθε ασθενή σαν ένα ενιαίο ψυχοσωματικό σύνολο και όχι σαν μεμονωμένα όργανα ή συστήματα. Στόχος της είναι η μόνιμη θεραπεία των αιτίων της νόσου και όχι η προσωρινή καταστολή συμπτωμάτων. Βρίσκει αποτελεσματική εφαρμογή σε πολλές ασθένειες ανάμεσα στις οποίες είναι και το αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγίες, οσφυοϊσχυαλγίες, μυαλγίες, κακώσεις μυϊκών ινών, τενόντων κ.ά.

Σε μια οξεία ασθένεια το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι άμεσο και επιτυγχάνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, όμως σε χρόνιες καταστάσεις δεν είναι δυνατό ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Η ομοιοπαθητική είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στις ημικρανίες, στις οσφυαλγίες και στις ισχιαλγίες, σε προβλήματα όμως με μη αναστρέψιμες βλάβες για τον οργανισμό δεν έχει αποτέλεσμα. Σημαντικό είναι ο ασθενής να απευθυνθεί στον ομοιοπαθητικό γιατρό στην αρχή της πάθησής του ώστε να λάβει και τα καλύτερα αποτελέσματα από τη θεραπεία.


Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια αρχαία θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην τοποθέτηση ιδιαίτερα λεπτών βελονών (αποστειρωμένες βελόνες μίας χρήσης) σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα. Αυτές δεν προκαλούν πόνο και κατανέμουν την ενέργεια που κυκλοφορεί στο σώμα δημιουργώντας ισορροπία. Στερείται παρενεργειών και θεωρείται εξαιρετικά ακίνδυνη μέθοδος όταν εφαρμόζεται από εκπαιδευμένους γιατρούς. Δρα μέσω της διέγερσης κάποιων σημείων στο δέρμα που κινητοποιούν αναλγητικά συστήματα του οργανισμού. Εκκρίνονται δηλαδή ενδογενή οπιοειδή που δεσμεύονται από συγκεκριμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο και έτσι επιτυγχάνεται η αναλγησία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συντάξει έναν κατάλογο με παθήσεις που αντιμετωπίζονται από τον βελονισμό με εξαιρετικά αποτελέσματα, μεταξύ δε αυτών αναφέρονται και τα μυοσκελετικά επώδυνα σύνδρομα, όπως είναι το αυχενικό σύνδρομο, η αυχεναλγία, οι μυαλγίες κ.ά.

Ο βελονισμός μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικός σε ανθρώπους που εργάζονται σε δουλειά γραφείου και αντιμετωπίζουν προβλήματα αυχένα ή ώμου με δυσκαμψία και πόνο στους αντίστοιχους μυς. Απλά ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε βελονιστή γιατρό και όχι σε οποιονδήποτε βελονιστή, διότι ο πόνος πολλές φορές μπορεί να είναι σύμπτωμα πάθησης που μπορεί να διαγνωστεί μόνο από το βελονιστή γιατρό.

Στην Ελλάδα καθημερινά εφαρμόζεται η τεχνική του βελονισμού και του ηλεκτροβελονισμού σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία παράλληλα με την κλασική ιατρική για μεγιστοποίηση του οφέλους του ασθενή.


Ρεφλεξολογία

Η ρεφλεξολογία έχει την ίδια φιλοσοφία με το βελονισμό. Ενεργοποιεί τις λειτουργίες του σώματος με σκοπό την εξισορρόπηση και τη χαλάρωση. Είναι πανάρχαια ολιστική φυσική επιστήμη που βασίζεται στην ύπαρξη αντανακλαστικών σημείων στα πέλματα, στις παλάμες, στα αυτιά και σε άλλα ειδικά σημεία που αντιστοιχούν σε όργανο ή τμήμα του σώματος. Πολλές ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν από τη ρεφλεξολογία, όπως οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, αυχενικό σύνδρομο, πονοκέφαλοι, αρθριτικά, ιγμορίτιδα κτλ. Και αυτή η εναλλακτική θεραπεία απευθύνεται σε όλους και σε όλες τις ηλικίες. Σε υπερήλικες όμως τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο άμεσα όσο στα παιδιά, αφού το αντανακλαστικό ερέθισμα δεν φτάνει πάντα στην περιοχή-στόχο λόγω μπλοκαρίσματος ή καταστροφής κάποιου οργάνου. Στις περιπτώσεις αυτές προτείνεται η εφαρμογή άλλης μεθόδου, π.χ. βελονισμού που προσφέρει άμεση εφαρμογή και πρόσβαση στο σημείο.


Μέθοδος Bowtech

Είναι μία ολιστική θεραπευτική μέθοδος, αποτελεσματική και ασφαλής, που έχει στόχο την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς αυτοθεραπείας του σώματος. Είναι κατάλληλη για όλους (παιδιά, ενήλικες, ηλικιωμένους, εγκύους ή άτομα με ειδικές ανάγκες) και μπορεί να βοηθήσει σε ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως, π.χ., αναπνευστικά, μυοσκελετικά κ.ά. Αποτελείται από μια σειρά ήπιων κινήσεων και μαλάξεων επάνω στο σώμα του ασθενή. Οι κινήσεις αυτές εφαρμόζονται στους μυς, στους τένοντες και στο συνδετικό ιστό και η κάθε κίνηση είναι ένα ερέθισμα που μεταφέρεται μέσω των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο όπου γίνεται η επεξεργασία και αποκωδικοποίησή του. Είναι, δηλαδή, μία μορφή «διαλόγου» με το σώμα αφού κάθε κίνηση Bowtech σε διαφορετικό σημείο του σώματος είναι και ένας διαφορετικός «διάλογος». Η αρχή που διέπει τη μέθοδο είναι «όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο», δηλαδή με τη μικρότερη παρέμβαση στο σώμα επιτυγχάνεται το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ