«ΟΧΙ» ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ του υγιούς ελληνικού πληθυσμού για τη νέα γρίπη, λέει από το Μεξικό ο δρ Χούλιο Σοτέλο, ο επιστήμονας που ανακάλυψε πρώτος στο εργαστήριο τον ιό Η1Ν1 πριν από περίπου εννέα μήνες. Εν μέσω κορύφωσης των αντιδράσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη για τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων, ο εθνικός επίτροπος των Ιδρυμάτων Υγείας και των Νοσοκομείων Ειδικών Παθήσεων του Μεξικό μιλά στην «Real News» για την εξέλιξη της πανδημίας, τη μετάλλαξη του ιού και χαρακτηρίζει τους Ελληνες «τυχερούς», καθώς, όπως υποστηρίζει, «ο ιός δεν έχει «χτυπήσει» σκληρά τη χώρα.
Ο δρ Σοτέλο τίθεται κατά του εμβολιασμού σε εγκύους που διανύουν το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και σε παιδιά άνω τους ενός έτους, σε αντίθεση και πάλι με τα όσα ισχύουν στη χώρα μας. «Σε καμμία περίπτωση δεν συνιστώ μαζικό εμβολιασμό», ξεκαθαρίζει.
«Το θέμα είναι αμφιλεγόμενο, γιατί δεν έχουμε ακόμα συγκεντρώσει αρκετή εμπειρία. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ιός της νέας γρίπης εμφανίστηκε τον περασμένο Απρίλιο. Υπάρχουν, λοιπόν, δύο βασικές απόψεις για τον εμβολιασμό.
Η πρώτη είναι αυτή που ακολουθεί το Μεξικό και άλλες χώρες και η άλλη αυτή που ακολουθεί η Ευρώπη με τον προληπτικό εμβολιασμό. Βλέποντας την πορεία της πανδημίας, όμως, θα έλεγα ότι δεν θα πρέπει να βιαστούμε να προχωρήσουμε σε μαζικούς εμβολιασμούς, τη στιγμή που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και τα εμβόλια θεωρούνται πειραματικά», τονίζει.

«Οι αντιδράσεις για τα εμβόλια είναι οι ίδιες παντού», αναφέρει ο δρ Σοτέλο και θεωρεί ομάδα υψηλού κινδύνου τα παχύσαρκα άτομα. Είναι ενδεικτικό ότι στη χώρα του από την πρώτη κιόλας μέρα των εμβολιασμών υπήρξαν σχετικές οδηγίες, σε αντίθεση με την Ελλάδα που τώρα ανακαλύπτουμε το πρόβλημα.
«Εχουμε προχωρήσει σε μελέτες που δείχνουν ότι η παχυσαρκία -όχι τα περιττά κιλά- αποτελεί παράγοντα επιπλέον κινδύνου σε όσους προσβληθούν από τον ιό. Οι λόγοι είναι πολλοί και έχουν να κάνουν κυρίως με τις δυσκολίες στην αναπνοή, λόγω της συσσώρευσης λιπώδους μάζας, αλλά και με τον μεταβολισμό», εξηγεί ο ειδικός επιστή΅ονας και διευκρινίζει ότι «οι περισσότεροι παχύσαρκοι έχουν διαβήτη και δεν το γνωρίζουν ή είναι προ-διαβητικοί και αναπτύσσουν γρήγορα διαβήτη στην αρχή της ιατρικής φροντίδας».
Σύμφωνα με τον εθνικό επίτροπο των Ιδρυμάτων Υγείας και των Νοσοκομείων Ειδικών Παθήσεων, οι προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας είναι αισιόδοξες. Σήμερα στο Μεξικό, οι θάνατοι από τη νέα γρίπη είναι πλέον ελάχιστοι. Η χώρα έχει μόλις βγει από το δεύτερο κύμα της πανδημίας που στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον δόκτορα Σοτέλο, αναμένεται στα τέλη του Ιανουαρίου. «Συνολικά είχαμε 2.060 θανάτους, τους περισσότερους στην αρχή της πανδημίας. Παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας και αυτό που έχω να πω είναι ότι στην Ελλάδα τα πράγματα εξελίσσονται εξαιρετικά ήπια. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη τα μαθηματικά μοντέλα και σύμφωνα με την εμπειρία μας, πιστεύω ότι σύντομα θα περάσετε το πρώτο κύμα, που κρατά από 3 έως 4 εβδομάδες».
Μεταλλάξεις
Η ολοκλήρωση της πορείας του ιού, όπως εξηγεί ο δρ Σοτέλο, θα διαρκέσει από 1 έως 2 χρόνια, ενώ οι πιθανότητες μετάλλαξης της μορφής σιγά σιγά μειώνονται. «Υπάρχουν μεταλλάξεις σε διάφορες χώρες του κόσμου. Μέχρι στιγμής, αυτό που συμβαίνει είναι αυτό που ευτυχώς αναμέναμε εξ αρχής», επισημαίνει. Παρά τις μεταλλάξεις, οι επιπτώσεις του ιού H1N1 στον ανθρώπινο οργανισμό παραμένουν ίδιες, όπως και η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και των εμβολίων. «Στην πάροδο του χρόνου, ο ιός της νέας γρίπης θα εξασθενήσει. Μπορούμε να πούμε ότι αυτός ο ιός δεν θα γίνει επικίνδυνος. Μόνο αν εμφανιστεί νέος. Και αυτός ο κίνδυνος θα υπάρχει για τα επόμενα 100 χρόνια. Σύντομα, πάντως, δεν αναμένουμε νέο ιό», καταλήγει.

THΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΝΑΝΟΥ
d.pananou@realnews.gr