ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Χρόνιους πονοκεφάλους προκαλεί η κατάχρηση παυσίπονων

Η κατάχρηση παυσίπονων για τον πονοκέφαλο προκαλεί νέο πονοκέφαλο, τη λεγόμενη «φαρμακευτική κεφαλαλγία», από την οποία υποφέρει η πλειονότητα (το 50-80%) των ασθενών με χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία.

Επιστημονικές εργασίες που ανακοινώθηκαν στο 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Νευρολόγων στη Θεσσαλονίκη έδειξαν ότι σοβαρή κεφαλαλγία σε καθημερινή βάση εμφανίζει το 0,5% του πληθυσμού κι αφορά κατεξοχήν τις γυναίκες. Στην πλειονότητα τους οι ασθενείς υποβάλλονται σε αυτοθεραπείες, με αποτέλεσμα συχνά την κατάχρηση αναλγητικών φαρμάκων, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας δρ. Κωνσταντίνος Σιτζόγλου.

Η αντιμετώπιση της φαρμακευτικής κεφαλαλγίας απαιτεί γιατρό έμπειρο και καλό γνώστη του αντικειμένου. Κυρίως όμως απαιτείται η καλή συνεργασία του ασθενούς για την πραγμάτωση και την επιτυχία της. Είναι επίσης απαραίτητη η διακοπή των φαρμάκων των οποίων γίνεται κατάχρηση, είτε απότομα, είτε βαθμιαία. Χρήσιμη είναι και η χορήγηση επαρκούς ενυδάτωσης και η αντιμετώπιση, αφ’ ενός συμπτωματικά του άλγους και της έντασης από τη στέρηση, αφ’ ετέρου προληπτικά με τον καθορισμό υποστηρικτικής προληπτικής θεραπείας για την αντιμετώπιση πιο σταθερά του προβλήματος.


Σύμφωνα με ειδικούς, στη μορφή αυτή της κεφαλαλγίας παίζουν σημαντικό ρόλο και οι εναλλακτικές θεραπείες (ασκήσεις χαλάρωσης, βιοανάδραση, γιόγκα), εφ’ όσον εφαρμόζονται σωστά και συνδυάζονται με υποστηρικτική ψυχοθεραπεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ