ΜΕΝΟΥ

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΑΙΜΟΡΟΙΔΕΣ

Οι αιμορροιδες είναι μάζες από αγγειακό ιστό που μπορεί να προεξέχουν από τον πρωκτό και πολύ συχνά αιμορραγούν. Οι αιμορροίδες οφείλονται στην χαλάρωση των φυσιολογικών αγγειακών ιστών που βοηθούν στην συγκράτηση των κοπράνων και στην αφόδευση. Προδιαθεσικοί παράγοντες για τις αιμοροίδες είναι η δυσκοιλιότητα, η εγκυμοσύνη, οι αναβολές της αφόδευσης λόγω έλλειψης χρόνου ή κοινωνικών περιστάσεων και η παρατεταμένη παραμονή στον χώρο της αφόδευσης. Εμφανίζονται και στη διάρκεια της εγκυμoσύνης και συχνά επιμέvouv μετά τον τοκετό.

Βαθμοί αιμορροίδων
1ου Δεν προβάλλουν από τον πρωκτό
2ου Προβάλλουν κατά την αφόδευση, επανέρχονται αυτόματα
3ου

Επανέρχονται με βοήθεια

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ
4ου Παραμενουν πάντοτε έξω ΑΙΜΟΡΟΙΔΕΣ

Το κυριότερο πρόβλημα των αιμορροϊδων είναι η αιμορραγία. Μπορεί να χαθούν σημαντικές ποσότητες αίματος με αποτέλεσμα σιδηροπενική αναιμία. Αιμορραγία από τον πρωκτό δεν προκαλούν μόνο οι αιμορροΐδες, αλλά και άλλες καλοήθεις ή κακοήθεις παθήσεις. Αυτές πιθανόν να συνυπάρχουν με αιμοροιδες και γι' αυτό το αίμα πρέπει να διερευνηθεί με ενδοσκόπηση. Εάν κάποιος παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα του ή στον πρωκτό, θα πρέπει απαραίτητα να επισκεφθεί τον ιατρό για να διευκρινίσει το θέμα.

Αλλα προβλήματα που δημιουργούν οι αιμοροίδες

  • Πόνος (έντονος σε περίπτωση περίσφιγξης), δυσφορία, ψηλάφηση μάζας, υγρά από τον πρωκτό και κνησμός.
  • Θρόμβωση του εξωτερικού αιμορροιδικού πλέγματος εμφανίζεται σαν μία μελανή επώδυνη ψηλαφητή μάζα ακριβώς έξω από τον δακτύλιο του πρωκτού.

ΘΡΟΜΒΩΜΕΝΗ ΑΙΜΟΡΟΙΔΑ

Οι αιμορροίδες πρέπει να αντιμετωπίζονται επειδή προκαλούν αναιμία και πρέπει να διακρίνονται από άλλες αιτίες αιμορραγίας από το έντερο που δεν είναι πάντοτε καλοήθεις.

Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν αιμοροιδες θα πρέπει να αποφεύγουν την δυσκοιλιότητα με την σωστή διαιτητική αγωγή (Μεσογειακή δίαιτα με πολλές ίνες φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής άλεσης, λαχαvικά.και φρούτα) και μεγάλες ποσότητες νερού. Απαραίτητες είναι οι σωστές συνήθειες αφόδευσης - ειδικά δεν πρέπει αν καθόμαστε στην τουαλέτα πάνω από πέντε λεπτά. Στην θεραπεία συμβάλλει και η φαρμακευτική αγωγή με χάπια, υπόθετα και αλοιφές. Εάν η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπισθεί με αυτά τα απλά μέτρα, θα πρέπει να γίνει κάποια θεραπευτική επέμβαση.

ΘΡΟΜΒΟΣ ΑΙΜΟΡΟΙΔΕΣ
Ευμεγέθεις περιεσφιγμένες αιμορροίδες
Θρομβωμένη εξωτερική αιμορροίδα
Θρομβωμένη αιμορροίδα με προβολή του θρόμβου(απαιτείται αφαίρεση)






Ευμεγέθεις περιεσφιγμένες αιμορροίδες

Σκληρυντικές ενέσεις αιμορροίδων

Περίδεση αιμορροίδων

Θρομβωμένη εξωτερική αιμορροίδα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ