ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Τζελ αποκαθιστά τις εγκεφαλικές βλάβες σε πειραματόζωα


doctors.in.gr

Λονδίνο: Ένα ενέσιμο υδροτζελ μπορεί να συμβάλλει στην ανάρρωση από την εγκεφαλική βλάβη, συντελώντας στην διέγερση της ιστολογικής ανάπτυξης στο σημείο του τραυματισμού, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το BBC.

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κλεμσον της Νότιας Καρολίνα έκαναν πειράματα σε αρουραίους και διαπίστωσαν ότι το τζελ από συνθετικά και φυσικά συστατικά μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλο.

Η Δρ Νινγκ Ζχανγκ επικεφαλής της ομάδας των ειδικών, παρουσίασε την έρευνα σε συνέδριο που έγινε στις ΗΠΑ για την στρατιωτική υγεία. Προέβλεψε δε ότι το τζελ θα είναι έτοιμο για κλινική δοκιμή σε ανθρώπους σε περίπου τρία χρόνια.

Μετά από εγκεφαλικό τραυματισμό οι ιστοί τείνουν να πρήζονται και αυτό προκαλεί απώλεια ακόμη περισσότερων κυττάρων, ενοποιώντας την βλάβη που προκαλείται από την αρχική πληγή.

Οι βασικές θεραπευτικές προοπτικές προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν την δευτεροπαθή βλάβη στο σημείο του τραυματισμού, μειώνοντας για παράδειγμα την θερμοκρασία ή ανακουφίζοντας τον οργανισμό από την αυξανόμενη πίεση.

Ωστόσο, η επίπτωση των θεραπειών αυτών είναι περιορισμένη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μεταμόσχευση κυτταρικών μοσχευμάτων στο τραύμα για την ανάπλαση της ιστολογικής βλάβης είναι μια πιο παραγωγική προσέγγιση.

Αλλά ενώ η μέθοδος αυτή έχει παρουσιάσει κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων του κεντρικού νευρικού συστήματος, έχει παρουσιάσει περιορισμένα αποτελέσματα στην θεραπεία των εγκεφαλικών τραυμάτων.

Τα κυτταρικά μοσχεύματα δεν τείνουν να προοδεύουν στο σημείο του τραύματος, ή δεν διεγείρουν την αποκατάσταση του.

Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στην φλεγμονή και στην δημιουργία της ουλής στο σημείο του τραυματισμού αλλά και στην έλλειψη υποστηρικτικού ιστού και παροχής αίματος για την διοχέτευση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Το πλεονέκτημα του νέου τζελ που χορηγείται με ένεση στο σημείο του τραυματισμού σε υγρή μορφή, είναι ότι μπορεί να εμπλουτιστεί με διαφορετικά χημικά στοιχεία ώστε να διεγείρει ποικίλες βιολογικές διαδικασίες.

Η ομάδα της Δρ Ζχανγκ αρχικά το χρησιμοποίησε για να επανεδραιώσει την πλήρη παροχή αίματος στο σημείο του εγκεφαλικού τραυματισμού σε αρουραίους, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για την πρόοδο των κυτταρικών μοσχευμάτων.

Στην συνέχεια εμπλούτισε το τζελ με μη ώριμα ενήλικα βλαστοκύτταρα και τις χημικές ουσίες που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη ενήλικων εγκεφαλικών κυττάρων.

Μετά από οκτώ εβδομάδες θεραπείας με το τζελ, οι αρουραίοι με σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες είχαν παρουσιάσει σημάδια σημαντικής ανάρρωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ