ΜΕΝΟΥ

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Βλαστικά κύτταρα οδηγούν σε βιολογικό μπαϊπάς

Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν βλαστικά κύτταρα που έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν νέες στεφανιαίες αρτηρίες, εύρημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους αντιμετώπισης της αρτηριοσκλήρυνσης.

Ο Dr. Piero Anversa, του Πανεπιστημίου Brigham and Women's στη Βοστόνη, δήλωσε ότι εντόπισε τη νέα ομάδα πρωτόγονων κυττάρων και τα ονόμασε στεφανιαία αγγειακά προγονικά κύτταρα (CVPC).

Αυτά τα κύτταρα κατέχουν όλες τις βασικές ικανότητες των βλαστικών κυττάρων και διασκορπίζονται μεταξύ εσοχών στο τοίχωμα των αγγείων του ανθρώπινου κυκλοφορικού συστήματος.

Για να εξετάσουν τη δραστηριότητα αυτών των κυττάρων, οι επιστήμονες μπλόκαραν μια στεφανιαία αρτηρία σε σκυλιά και ενέχυσαν ανθρώπινα CVPC στην αρτηρία. Μετά από ένα μήνα τα σκυλιά εμφάνισαν βελτίωση στη ροή αίματος και στη λειτουργικότητα της καρδιάς. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι είχαν αναπτυχθεί μεγάλες, μεσαίες και μικρές ανθρώπινες στεφανιαίες αρτηρίες στα σκυλιά.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η καρδιά περιλαμβάνει απόθεμα CVPC που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία βιολογικού μπαϊπάς σε ασθενείς με χρόνια στεφανιαία νόσο και ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, που προκύπτουν όταν μπλοκάρονται αρτηρίες που παρέχουν αίμα και οξυγόνο στην καρδιά.

Ο Dr. Piero Anversa, δήλωσε πως η παρούσα θεραπευτική στρατηγική θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά το στόχο της θεραπείας με βλαστικά κύτταρα, για την καρδιά που πάσχει από ισχαιμία και πως στόχος της θα γίνει η πρόληψη της βλάβης του μυοκαρδίου παρά η μερική αποκατάσταση της βλάβης που έχει εγκατασταθεί.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ