ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Με ποιον τρόπο θα προστατευτώ από τον καρκίνο του μαστού

Ο μοναδικός τρόπος για την προστασία από τον καρκίνο του μαστού είναι η αυτοεξέταση της γυναίκας, αλλά και η περιοδική μαστογραφία για τις ηλικίες μετά τα 40.

Κάθε πότε θα πρέπει να αυτοεξετάζομαι;

Κάθε γυναίκα θα πρέπει να ψηλαφά μόνη της τους μαστούς της τουλάχιστον μία φορά το μήνα και κατά προτίμηση την 10η ημέρα του κύκλου. Μέσω της ψηλάφησης αυξάνεται η πιθανότητα να εντοπιστούν ακόμα και πολύ μικροί όγκοι, δηάδή σε πολύ πρώιμα στάδια, οπότε αυξάνεται και η πιθανότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης.

Με ποιον τρόπο θα αυτοεξετάζω τους μαστούς μου;

H αυτοεξέταση θα πρέπει να γίνεται την 10 ημέρα της περιόδου. Η αυτοεξέταση περιλαμβάνει 2 στάδια: ΒΛΕΠΩ και ΨΗΛΑΦΩ.

ΒΛΕΠΩ: Τι θα πρέπει να παρατηρήσω και να ελέγξω στους μαστούς μου;

ΒΛΕΠΩ: Θα πρέπει να σταθείς απέναντι από έναν καθρέπτη, γυμνή από τη μέση και πάνω. Θα πρέπει να παρατηρήσεις και τους δύο μαστούς μέσα από τον καθρέπτη. Ο ένας μαστός ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος από τον άλλο. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν θα πρέπει να σε ανησυχεί. Παρατηρείς επίσης για

1. αλλαγή μεγέθους ή στο σχήμα των θηλών

2. ροή υγρού ή αίματος από τις θηλές

3. αλλαγή στην μορφή του δέρματος των μαστών (ρυτίδωση ή φλοιός πορτοκαλιού)

4. Σηκώνεις τα χέρια και γυρνάς το σώμα σου σε γωνία ως προς τον καθρέπτη, ώστε να παρατηρήσεις τους μαστούς σε όλη την επιφάνειά τους.

ΨΗΛΑΦΩ: Πως θα τους εξετάσω;

ΨΗΛΑΦΩ: Η ψηλάφηση γίνεται σε ξαπλωμένη θέση.

1. Ξάπλωσε σε ένα κρεβάτι και βάλε ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σου.

2. Σήκωσε το χέρι που είναι στην πλευρά του μαστού που θες να εξετάσεις και τοποθέτησέ το επάνω από το κεφάλι σου.

3. Με το άλλο χέρι ψηλάφησε με κυκλικές κινήσεις το μαστό σου. Για να είσαι σίγουρη ότι ψηλαφάς όλον τον μαστό χώρισέ τον νοητά σε 4 τμήματα (τεταρτημόρια) και βεβαιώσου ότι τα ψηλάφησες όλα.

4. Να ψηλαφήσεις επίσης και την θηλή και να την πιέσεις και να δεις αν βγαίνει κάποιο υγρό ή αίμα.

5. Στο τέλος να ψηλαφήσεις και την αντίστοιχη μασχάλη και να ψάξεις αν υπάρχουν τυχόν διογκώσεις, που μπορεί να είναι λεμφαδένες. Για να ψηλαφήσεις τη μασχάλη θα πρέπει να κατεβάσεις το χέρι (του οποίου τη μασχάλη εξετάζεις) παράλληλα με το σώμα.

6. Κάνε ακριβώς τα ίδια βήματα και για τον άλλο μαστό.

Για ποιον λόγο θα πρέπει να εξετάσω και την μασχάλη μου, όταν ψηλαφώ τον μαστό μου;

Ένα μεγάλο μέρος των ουσιών που μεταφέρονται στους μαστούς με το αίμα, απομακρύνεται μέσω μικρών αγγείων (λεμφαγγείων), που καταλήγουν στην μασχάλη. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποιος όγκος στο μαστό θα πρέπει να εξετάσουμε αν μέσω των λεμφαγγείων έχουν βλαφθεί και οι λεμφαδένες της μασχάλης. Η γνώση αυτή είναι πολύ σημαντική για την πρόγνωση της πορείας της κατάστασης.

Η μαστογραφία τι είναι;

Η μαστογραφία είναι μια ακτινογραφία των μαστών. Η μαστογραφία γίνεται σε χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας ώστε να απεικονίζεται με ευκρίνεια το εσωτερικό των μαστών.

Κάθε πότε θα πρέπει να κάνει μια γυναίκα μαστογραφία;

Η μαστογραφία ενδείκνυται ως μέθοδος πρόληψης του καρκίνου για ηλικίες γυναικών μετά τα 40. Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε μια μαστογραφία αναφοράς σε ηλικία 35-40 ετών. Από τα 40 έτη και μετά θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία κάθε χρόνο.


1 σχόλιο:

  1. Πόσο εφικτή είναι η αυτοψηλάφηση σε μαστούς μεγάλου μεγέθους;
    Μήπως πρέπει να είναι πιο συχνή σε αυτή την περίπτωση η εξέταση από τον γιατρό;

    Καλησπέρα γιατρέ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ