Κυριακή, 31 Μαΐου 2009

γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση

Οδηγίες για άτομα που έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση.

- Πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά διότι ως γνωστόν αναστέλλουν την γαστρική κένωση κυρίως κατά το δείπνο.

- Να αποφεύγονται ουσίες που ελαττώνουν την πίεση του κάτω οισοφαγικού σφικτήρα επιτρέποντας έτσι την παλινδρόμηση: λιπαρά, μέντα, σοκολάτες, αλκοόλ, κάπνισμα.

- Να αποφεύγονται τα θεοφυλλινούχα φάρμακα και οι Β- αγωνιστές καθώς και όσα φάρμακα ερεθίζουν το στομάχι σας.

- Να αποφεύγονται χυμοί πορτοκαλιού, λεμονιού και ντομάτας καθότι ερεθίζουν τον οισοφάγο κατά την παλινδρόμηση.

- Τα γεύματα πρέπει να είναι ελαφρά, μικρά και συχνά.

- Να αποφεύγετε ο καφές και το τσάϊ καθότι ερεθίζουν τον οισοφάγο και προκαλούν έκκριση γαστρικού οξέως.

- Να αποφεύγετε να ξαπλώνετε αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ώρες από το τέλος του φαγητού (ιδίως το βράδυ).

- Να αποφεύγετε να φοράτε στενά ρούχα, κορσέδες, σφικτές ζώνες και γενικά καταστάσεις που προκαλούν πίεση στο στομάχι.

- Όσον αφορά την προετοιμασία του φαγητού, προτιμάτε ελαφρά φαγητά χωρίς σάλτσες και αποφεύγετε τα πικάντικα με μπαχαρικά και κρεμμύδι καθώς επίσης τα τηγανιτά και τα τσιγαριστά.

- Να αποφεύγετε τα γλυκά με σιρόπι, το μέλι και το ξύδι.

- Προτιμάτε τα ώριμα φρούτα και αποφεύγετε τα ξυνά (ξυνόμηλα, πορτοκάλια μανταρίνια .

- Να αποφεύγετε όλα τα αλκοολούχα και αεριούχα ποτά.

- Προτιμάτε να τρωτε σε ήσυχο, καλά φωτιζόμενο χώρο, μασάτε καλά την τροφή σας και κυρίως μην έχετε άγχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου