Σάββατο, 11 Απριλίου 2009

Ουρολοίμωξη

Είναι λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο αποτελείται από την ουρήθρα (το σωλήνα από τον οποίο βγαίνουν έξω τα ούρα), την κύστη, δύο ουρητήρες (σωλήνες που συνδέουν τα δύο νεφρά με την κύστη) και δύο νεφρά. Όταν στην περιοχή αυτή προκαλείται φλεγμονή είναι πολύ οδυνηρή. Η πιο κοινή αιτία είναι η κυστίτιδα, μια λοίμωξη που συνήθως οφείλεται σε βακτήρια. Τα βακτήρια συνήθως προέρχονται από τα έντερα και φτάνουν μέσω της ουρήθρας στην κύστη. Η ευαίσθητη επικάλυψη της κύστης ερεθίζεται – θα σας καίει ή θα τσούζει όταν περνούν τα ούρα. Επίσης, θα νιώθετε πιο συχνά την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα.
Είναι σοβαρή;
Δεδομένου ότι η κυστίτιδα είναι λοίμωξη, μπορεί να σας προκαλέσει γενικά αδιαθεσία και πυρετό. Αν η λοίμωξη προσβάλλει τα νεφρά, προκαλεί τη λεγόμενη «πυελονεφρίτιδα», μία λοίμωξη των νεφρών πολύ πιο σοβαρή από την κυστίτιδα. Μπορεί επίσης να προκαλεί τσούξιμο και κάψιμο κατά την ούρηση ή ακόμη και πυρετό, ρίγος ή πόνο στο ένα ή και στα δύο νεφρά.
Πόσες πιθανότητες έχω να προσβληθώ;
Οι ουρολοιμώξεις είναι πάρα πολύ συνηθισμένες στην εγκυμοσύνη (προσβάλλεται περίπου μία στις πέντε γυναίκες). Αυτό εν μέρει οφείλεται στα υψηλά επίπεδα των ορμονών που υπάρχουν στον οργανισμό σας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η προγεστερόνη επιβραδύνει την κίνηση των μυών που μεταφέρουν τα ούρα μέσα στον οργανισμό σας. Έτσι τα ούρα μένουν στάσιμα και τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ευκολότερα.
Πώς θα καταλάβω ότι έχω πάθει ουρολοίμωξη;
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι εύκολο να καταλάβετε αν έχετε πάθει κυστίτιδα ή όχι. Στην αρχή και στο τέλος των εννέα μηνών, έτσι κι αλλιώς θέλετε να πηγαίνετε συνεχώς στην τουαλέτα. Στην αρχή ίσως προκαλείται από την αύξηση του όγκου των αιμοφόρων αγγείων γύρω από το χείλος της κύστης, αλλά όταν η εγκυμοσύνη σας τείνει στο τέλος της, το πιθανότερο είναι ότι το κεφάλι του μωρού σας πιέζει την κύστη προκαλώντας σας την ανάγκη να ουρήσετε. Αν δεν είστε βέβαιη, ο παθολόγος σας μπορεί να κάνει μια απλή εξέταση ούρων για να σιγουρευτείτε.
Αν δεν θεραπευτεί;
Τα μικρόβια που προκαλούν την κυστίτιδα μπορεί να προχωρήσουν στους ουρητήρες, κι από εκεί στα νεφρά σας προκαλώντας εκεί λοίμωξη. Η λοίμωξη στα νεφρά είναι αρκετά σοβαρή κι ενέχει τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού. Αν παθαίνετε συχνά λοιμώξεις τα νεφρά μπορεί να τραυματιστούν και να μην λειτουργούν σωστά στο μέλλον. Και δεδομένου ότι τα νεφρά λειτουργούν ως φίλτρα, καθαρίζοντας το αίμα από τις άχρηστες ουσίες και τις τοξίνες, πρέπει να διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Πάντως, τόσο η κυστίτιδα όσο και οι λοιμώξεις των νεφρών αν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, θεραπεύονται οριστικά.
Πώς μειώνεται ο κίνδυνος;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περιορίσετε τις πιθανότητες να πάθετε ουρολοίμωξη. Βασικά πρέπει να διατηρείτε υψηλά τα επίπεδα των υγρών στον οργανισμό σας και να μην «κρατιέστε» όταν θέλετε να πάτε στην τουαλέτα. Κάποια υγρά, όπως το αλκοόλ, ο καφές κι άλλα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, προκαλούν αφυδάτωση, γιατί σας βοηθούν να αποβάλλετε πολύ νερό. Καλό θα ήταν να περιορίσετε στο ελάχιστο την κατανάλωσή τους, ακόμη και να τα αποφύγετε εντελώς. Αν πάθετε κυστίτιδα, καλό είναι να ξέρετε τα ακριβή συμπτώματα ώστε να την θεραπεύσετε εγκαίρως. Να ‘χετε υπόψη ότι ίσως δεν εμφανιστούν όλα τα συμπτώματα ταυτόχρονα. Έστω κι ένα από αυτά να έχετε, μιλήστε με το γιατρό σας. Επίσης, όποτε πηγαίνετε για προγεννητικό έλεγχο να παίρνετε δείγμα ούρων, ώστε να εξετάζεται κι αυτό.
Η σωστή αγωγή
Η γρήγορη κι εύκολη εξέταση των ούρων σας με το στικ ελέγχει τα ίχνη πρωτεΐνης που αποτελεί ένδειξη ουρολοίμωξης. Το δείγμα σας στη συνέχεια αποστέλλεται σε εργαστήριο για να εξεταστεί για ενδεχόμενη λοίμωξη. Ωστόσο, επειδή η εξέταση αυτή παίρνει χρόνο κι εσείς ίσως νιώθετε ενοχλήσεις, ο γιατρός μπορεί να σας δώσει αντιβίωση χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα. Τα αντιβιοτικά είναι ασφαλή για εσάς και το παιδί σας. Μόνο μην ξεχάσετε να ενημερώσετε το γιατρό σε περίπτωση που είστε αλλεργική στα αντιβιοτικά. Κάποιες γυναίκες παθαίνουν συχνά ουρολοιμώξεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν είναι πολύ συχνές ή ενοχλητικές, ο γιατρός μπορεί να σας δώσει μια μικρή καθημερινή δόση αντιβιοτικών.
Παρότι στα φαρμακεία θα βρείτε πολλά εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία της ήπιας κυστίτιδας, καλό είναι τα αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη. Στην πραγματικότητα, καλύτερα να αποφεύγετε κάθε είδους σκευάσματα εκτός από την παρακεταμόλη και τα φάρμακα που σας χορηγεί ο γιατρός σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου