ΜΕΝΟΥ

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Πόνος στην περίοδο

 


Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών (έως και 70%) αναφέρει πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ο πόνος συνήθως εντοπίζεται στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς και στη μέση, ενώ η γυναίκα μπορεί να εμφανίζει και άλλα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της περιόδου, όπως ναυτία, εμετός και διάρροιες. Η κατάσταση αυτή είναι πολλές φορές τόσο έντονη ώστε να εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες και την καθημερινότητα της γυναίκας.

Τι προκαλεί τους πόνους της περιόδου;

Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών δεν έχουν κάποιο πρόβλημα. Ο πόνος στην περίοδο είναι αποτέλεσμα της ενδογενούς έκκρισης ορισμένων ουσιών από το ενδομήτριο, που ονομάζονται προσταγλανδίνες. Ωστόσο, σε μικρό ποσοστό γυναικών υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα που προκαλεί πόνο στην περίοδο, όπως είναι η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα της μήτρας.

Πως αντιμετωπίζεται ο πόνος στην περίοδο;

Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών αντιμετωπίζονται με παυσίπονα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν την παραγωγή προσταγλανδινών από το ενδομήτριο. Ιδανικά τα αντιφλεγμονώδη πρέπει να χορηγούνται στη γυναίκα 1 ημέρα πριν την έναρξη των συπτωμάτων.

Σε αρκετές περιπτώσεις ο γυναικολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει μέχρι και αντισυλληπτικά στην γυναίκα, των οποίων η χρήση έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην εξάλειψη του πόνου της περιόδου. Αν υπάρχει υποψία για κάποια συγκεκριμένη παθολογία που είναι υπεύθυνη για τον πόνο που βιώνει μια γυναίκα στην περίοδο, όπως για παράδειγμα η ενδομητρίωση, τότε η ασθενής υποβάλλεται σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί ανάλογα.

Τα αντισυλληπτικά βοηθούν στην μείωση του πόνου της περιόδου;

Τα αντισυλληπτικά, εκτός από τα άλλα πλεονεκτήματά τους έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τον πόνο. Βεβαίως τα αντισυλληπτικά δεν είναι παυσίπονα, απλά με την χρόνια χρήση τους επιδρούν στο ενδομήτριο και μειώνουν την τοπική παραγωγή προσταγλανδινών και άρα τον πόνο της περιόδου. Τα αντισυλληπτικά χορηγούνται πάντα μετά από ιατρική εξέταση από τον γυναικολόγο.

Ισχύει ότι μετά από την 1η εγκυμοσύνη και γέννα οι πόνοι της περιόδου μειώνονται;

Αυτό είναι αλήθεια. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν μια γυναίκα γεννήσει δεν αντιμετωπίζει τον ίδιο πόνο στην περίοδο, που αντιμετώπιζε πριν την εγκυμοσύνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ