ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΤΙΝΗ

 


 Η ερυθροποιητίνη (erythropoeitin, EPO) είναι μια γλυκοπρωτεϊνικής φύσεως ορμόνη που παράγεται από τους νεφρούς. Ερέθισμα για την έκκριση ερυθροποιητίνης αποτελεί η ιστική υποξία, δηλαδή η χαμηλή οξυγόνωση των ιστών. Η ερυθροποιητίνη μεταφέρεται με την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα του μυελού των οστών, όπου υπάρχουν οι αντίστοιχοι υποδοχείς (EpoR, etythropoeitin receptor). Η ερυθροποιητίνη επισπεύδει την ωρίμανση των πρόδρομων μορφών των ερυθροκυττάρων (ερυθρών αιμοσφαιρίων). Με τον τρόπο αυτό, αυξάνει των αριθμό των

κυκλοφορούντων ερυθρών αιμοσφαιρίων και, κατά συνέπεια, και του αιματοκρίτη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η αύξηση της ικανότητας μεταφοράς οξυγόνου από το αίμα και η βελτίωση της ιστικής υποξίας.Ο μηχανισμός αυτός εξηγεί την αύξηση του αιματοκρίτη που παρατηρείται σε άτομα που διαβιούν σε μεγάλο υψόμετρο, όπου, λόγω χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, το ερέθισμα της ιστικής υποξίας είναι μόνιμο. Επίσης, αντίστοιχη αύξηση του αιματοκρίτη παρατηρείται και στους καπνιστές.Η παραγωγή ερυθροποιητίνης για θεραπευτικούς σκοπούς έγινε εφικτή με την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA. Η ερυθροποιητίνη χορηγείται θεραπευτικά σε περιπτώσεις χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, όπου, λόγω της καταστροφής των νεφρών, ελαττώνονται τα επίπεδα της ενδογενούς ορμόνης. Με τον τρόπο αυτό εξηγείται ο χαμηλός αιματοκρίτης των χρονίων νεφροπαθών. Επίσης, κατά τη διάρκεια χημειοθεραπευτικών σχημάτων για κακοήθεις νεοπλασίες, όπου παρατηρείται καταστολή του μυελού των οστών και πτώση του αιματοκρίτη, η ερυθροποιητίνη βοηθά στην ταχύτερη έξοδο της ερυθράς σειράς του μυελού, από τη φάση της απλασίας. Τέλος, χορηγείται σε περιπτώσεις αυτομετάγγισης, πριν από ένα προγραμματισμένο αιματηρό χειρουργείο. Η ερυθροποιητίνη χορηγείται με τη μορφή υποδόριων ενέσεων.Η ερυθροποιητίνη έχει χρησιμοποιηθεί και για την ενίσχυση της απόδοσης των αθλητών, λόγω της αύξησης της ικανότητας μεταφοράς οξυγόνου από το αίμα, σε αθλήματα, όπως η ποδηλασία και ο δρόμος μεγάλων αποστάσεων. Για το λόγο αυτό συγκαταλέγεται στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών για τις περισσότερες αθλητικές ομοσπονδίες.

Η ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΤΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΣΑΝ ΟΥΣΙΑ ΝΤΟΠΙΝΓΚ. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΙΜΙΚΟΥΣ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ, ΟΜΩΣ, ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ. Η διευθύντρια του ΜΑΞ ΠΛΑΝΚ ινστιτούτου της Γερμανίας Αννελόρε Ερενράιχ ασχολείται με τις ευεργετικές επιδράσεις της ερυθροποιητίνης στα εγκεφαλικά και τη σκλήρυνση κατά πλάκας πάνω από 10 χρόνια. Έχει κάνει δε χιλιάδες δοκιμές σε πάνω από 600 ασθενείς για να δοκιμάσει τα ευεργετικά αποτελέσματα της ουσίας. Η ερυθροποιητίνη, ως γνωστόν, χορηγείται στη νεφρική ανεπάρκεια, προκειμένου να ερεθίζει τον μυελό των οστών στην παραγωγή ερυθρών κυττάρων και κατ’ επέκταση, στην οξυγόνωση του οργανισμού. Η βοήθεια αυτή είναι για τους νεφροπαθείς σωτήρια και τους κρατάει στη ζωή. Το μυστικό αυτό έγινε γρήγορα γνωστό στους αθλητικούς κύκλους, όπου η ερυθροποιητίνη χρησιμοποιείται για αύξηση της απόδοσης και νέα ρεκόρ. Η κα Ερενράιχ δοκιμάζοντας διάφορες παραλλαγές της ερυθροποιητίνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια ειδική μορφή (Epo-alpha), όταν χρησιμοποιηθεί έγκαιρα με σωστό συνδυασμό και ανάλογη δοσολογία, μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να βοηθήσει στην αποκατάσταση του εγκεφαλικού. Η ίδια δημοσίευσε ότι σε υψηλές δόσεις η Epo-alpha μπορεί σε διάστημα λιγότερο της μίας εβδομάδας να αποκαταστήσει μεγάλο μέρος της εγκεφαλικής βλάβης. Η θεραπεία αυτή ήδη εφαρμόζεται ευρέως στη Γερμανία και από ότι φαίνεται, δίνει λύσεις σε πολλά σοβαρά προβλήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ