ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Μαστογραφία

Η μαστογραφία είναι για τους γιατρούς πιθανώς το σημαντικότερο εργαλείο που μπορεί να τους βοηθήσει να εντοπίσουν, να αξιολογήσουν, και να παρακολουθήσουν γυναίκες που έχουν καρκίνο του μαστού. Ασφαλής και ιδιαίτερα ακριβής, μια μαστογραφία είναι μια ακτινογραφία του στήθους. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται περίπου τριάντα χρόνια.

Οι μαστογραφίες δεν προλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού, αλλά μπορούν να σώσουν τις ζωές βρίσκοντας τον καρκίνο του μαστού το νωρίτερο δυνατόν. Παραδείγματος χάριν, οι μαστογραφίες έχει αποδειχθεί ότι έχουν μειώσει την πιθανότητα προσβολής από τον καρκίνο του μαστού κατά 35% στις γυναίκες μετά την ηλικία 50 χρόνων, οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες μεταξύ 40 και 50 χρόνων μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα προσβολής από τον καρκίνο του μαστού κατά 25–35%.

Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες, τώρα, συστήνουν ετήσιες μαστογραφίες για τις γυναίκες άνω των 40 χρόνων.

Η πρόωρη εύρεση του καρκίνου του μαστού με τη μαστογραφία έχει δείξει επίσης ότι πολλές περισσότερες γυναίκες θεραπεύονται από τον καρκίνο του μαστού και είναι σε θέση να έχουν και τα στήθη τους. Όταν εντοπίζονται νωρίς, οι καρκίνοι που βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορούν να απομακρυνθούν, χωρίς να χρειαστεί η αφαίρεση του στήθους (μαστεκτομή).

Οι μαστογραφίες δεν είναι τέλειες. Ο φυσιολογικός ιστός του στήθους μπορεί να κρύψει έναν καρκίνο του μαστού, έτσι ώστε να μην εμφανιστεί στη μαστογραφία. Αυτό καλείται ψεύτικο αρνητικό. Και η μαστογραφία μπορεί να προσδιορίσει μια ανωμαλία που μοιάζει με έναν καρκίνο, αλλά αποδεικνύεται φυσιολογική. Αυτός ο "ψεύτικος συναγερμός" καλείται ψεύτικο θετικό. Για να αποφευχθούν αυτές οι καταστάσεις, χρειάζονται περισσότερες μαστογραφίες. Οι γυναίκες χρειάζονται επίσης να εξασκηθούν στην ψηλάφηση των μαστών τους, να εξετάζονται τακτικά από έναν έμπειρο επαγγελματία, και, σε μερικές περιπτώσεις, να ακολουθούν κάποιες άλλες εξετάσεις, όπως τον υπέρηχο ή την απεικονιστική μαγνητικού συντονισμού (MIR).

Πότε κάνετε μαστογραφία

Υπάρχει πολλή σύγχυση για το πότε και πόσο συχνά κάνετε μια μαστογραφία. Για τώρα, η σύσταση είναι ότι οι γυναίκες κάνουν μια μαστογραφία μία φορά το χρόνο, ξεκινώντας στην ηλικία των 40 χρόνων. Εάν έχετε μεγάλο ποσοστό κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, βαρύ ιστορικό στην οικογένεια σας καρκίνου του στήθους ή των ωοθηκών, ή είχατε υποστεί θεραπεία ακτινοβολίας στο στήθος στο παρελθόν, συστήνεται ότι θα πρέπει να αρχίσετε τις ετήσιες μαστογραφίες σε νεώτερη ηλικία (συχνά η αρχή γίνεται γύρω στην ηλικία των 30 χρόνων). Αυτό, παρόλα αυτά, είναι κάτι που θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.



2 σχόλια:

  1. Αν και κάπως καθυστερημένα έκανα την πρώτη μου μαστογραφία πριν λίγο καιρό στα 43 μου χρόνια. Έκανα ψηφιακή μαστογραφία και ευτυχώς ήταν όλα καλά
    Άκουγα ότι ποναει ο μαστός από την πίεση που δέχεται την ώρα της εξέτασης, τελικά πιο ενοχλητική είναι η ψηλάφηση του γυναικολόγου από μια μαστογραφία και δεν πρέπει να την αμελούμε από φόβο ή άλλο λόγο.
    Ένα blog που ενημερώνει με κατανοητό τρόπο για θέματα υγείας. Τυχών απορίες μπορούμε να λύσουμε μόνο στο link που μας παραπέμπετε στη αρχή της σελίδας δεξιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ. ΓΙΑ ΤΥΧΩΝ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ