Πέμπτη, 9 Απριλίου 2009

Σκωληκοειδίτιδα

Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας γίνεται από τον ειδικό γιατρό που έχει εξετάσει το παιδί και έχει πραγματοποιήσει ενδεχομένως εργαστηριακές εξετάσεις, όπως γενική εξέταση αίματος, γενική εξέταση ούρων, απλή ακτινογραφία ή υπερηχογράφημα κοιλιάς.

Σκωληκοειδίτιδα πριν την διάγνωση

Όταν διαπιστωθεί κάποιο από τα συμπτώματα ή όλα τα συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας, πρέπει οι γονείς να επικοινωνήσουν αμέσως με τον παιδίατρο. Μέχρι να γίνει η εξέταση του παιδιού από ειδικό γιατρό, δεν πρέπει να του χορηγηθεί κανενός είδους φάρμακο και ειδικά παυσίπονα, και να αποφευχθεί οπωσδήποτε η τοποθέτηση ζεστής κομπρέσας στην κοιλιά, πρακτική που εφαρμοζόταν στο παρελθόν και μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Σκωληκοειδίτιδα και συμπτώματα

Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας εκδηλώνονται μέσα σε 1-2 εικοσιτετράωρα το πολύ. Ο πόνος δεν σταματά και επανέρχεται, αλλά είναι σταθερός, ενώ προοδευτικά το παιδί νιώθει όλο και πιο καταβεβλημένο. Τα συμπτώματα της είναι ο πόνος στην κοιλιά, ο εμετός ή η τάση για εμετό, η πιθανότητα ανορεξίας, ίσως ο χαμηλός πυρετός, ο πόνος στην μέση, ο πόνος κατά την ούρηση ή η αιματουρία.

Οξεία σκωληκοειδίτιδα

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αποτελεί το συχνότερο χειρουργικό πρόβλημα της παιδικής ηλικίας και προκαλείται όταν η σκωληκοειδής απόφυση αποφράσσεται από κόπρανα, στερεά τροφικά κατάλοιπα ή από μια φλεγμονή.

Σκωληκοειδίτιδα και τροφή

Μετά την εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας, μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια ημέρα ή το πολύ την επόμενη του χειρουργείου, υγρή τροφή, στο παιδί. Στερεά τροφή με ειδικό φυσικά διαιτολόγιο, χορηγείται από την πρώτη ή τη δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα.

Σκωληκοειδίτιδα και μετεγχειρητική πορεία

Η μετεγχειρητική πορεία και η διάρκεια νοσηλείας του παιδιού εξαρτάται από τη βαρύτητα της πάθησης και της χειρουργικής επέμβασης. Τα παιδιά αναρρώνουν πολύ πιο γρήγορα από τους ενήλικους. Στις απλές περιπτώσεις το παιδί μπορεί να βγει από το νοσοκομείο μετά την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία 5-7 ημερών.

Σκωληκοειδίτιδα και λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση γίνεται μέσα από τρεις οπές μισού εκατοστού. Παράλληλα με την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης, ελέγχεται η κοιλιά για την παρουσία τυχόν άλλου προβλήματος, το οποίο αντιμετωπίζεται ανάλογα. Γενική αναισθησία απαιτείται πάντα, ενώ η διάρκεια της επέμβασης ποικίλλει ανάλογα με τα ευρήματα και τις δυσκολίες που αυτή παρουσιάζει. Η επιτυχία της εγχείρησης, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που εφαρμόζεται, εξρτάται από την πείρα του χειρούργου και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Σκωληκοειδίτιδα και χειρουργείο

Η θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας είναι αποκλειστικά χειρουργική. Η απόφυση που φλεγμαίνει αφαιρείται. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με την κλασική ανοιχτή μέθοδο ή λαπαροσκοπικά.

Σκωληκοειδίτιδα και επιστροφή στο σπίτι

Μετά την έξοδο του παιδιού από το νοσοκομείο, οι γονείς του θα πρέπει, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, να φροντίσουν για το διαιτολόγιο του παιδιού επί 1 εβδομάδα περίπου, τη χορήγηση αντιβίωσης από το στόμα, την απουσία του για 1 εβδομάδα από το σχολείο καθώς και την αποχή του από αθλητικές δραστηριότητες για 1 μήνα περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου