ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΤΙΝΗ

ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΜΑΞ-ΠΛΑΝΚ ΚΑΤΕΔΕΙΞΑΝ ΜΙΑ ΣΑΦΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΤΙΝΗΣ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
Από το γερμανικό ινστιτούτο νευρολογίας ΜΑΞ-ΠΛΑΝΚ του Γκότιγκεν, η νευρολόγος – ερευνήτρια Αννελόρε Ερενράιχ δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας δεκάχρονης ερευνητικής προσπάθειας σχετικά με τη δράση της ερυθροποιητίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η ερυθροποιητίνη, μία από δεκαετίας γνωστή αυξητική ορμόνη, που δρα στον μυελό των οστών και παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια, που χρησιμεύουν για την ανάπλαση των ιστών σε διάφορα όργανα του σώματος και κυρίως, των νεφρών σε περιπτώσεις ανεπάρκειας τους.
Οι Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν υποδοχείς της ερυθροποιητίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα και ιδιαίτερα στον εγκέφαλο, που ενεργοποιούνται δραστικά με την χορήγηση του φαρμάκου. Ακριβώς σε αυτό το σημείο έγκειται και υπόθεση θεραπείας στη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας ξεκινάει, ως γνωστόν, από μία ανοσολογική αντίδραση που καταστρέφει τη μυελίνη της μεμβράνης των νευραξόνων στον εγκέφαλο.
Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο ενεργοποιημένος υποδοχέας της ερυθροποιητίνης δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ανατραπεί ο συνδυασμός αυτός και να επιταχυνθεί η νευρογένεση, δηλαδή, η θεραπεία στον τόπο της εγκεφαλικής διαταραχής.
Δηλαδή, έχουμε μία άμεση διορθωτική θεραπευτική δράση, που προστατεύει από τη βλαβερή εξέλιξη και ταυτόχρονα, δημιουργεί τις νέες φυσιολογικές διαδικασίες για επαναποκατάσταση. Αυτό, βέβαια, είναι το ερευνητικό τμήμα της υπόθεσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ