ΜΕΝΟΥ

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Σεξουαλική λειτουργία και ΣΚΠ (MS)

Μπορεί να επηρεαστεί η σεξουαλική λειτουργία από τη ΣΚΠ;
Αρκετά άτομα που πάσχουν από ΣΚΠ αναφέρουν μεταβολές της σεξουαλικής τους λειτουργίας. Ωστόσο και πολλά συμπτώματα της νόσου όπως η κόπωση, σπαστικότητα των μυών, ενοχλήματα από την ουροδόχο κύστη, μπορούν επίσης να την επηρεάζουν δευτερογενώς. Μεταβολές της σεξουαλικής λειτουργίας μπορεί να οφείλονται είτε σε νευρολογικά αίτια είτε στον ψυχολογικό επηρεασμό από τη νόσο.

Νευροφυσιολογία της σεξουαλικής διέγερσης
Η σεξουαλική διέγερση μπορεί να ενεργοποιηθεί από δύο οδούς, είτε κεντρικά από ψυχικούς ερεθισμούς (ψυχική διέγερση), είτε τοπικά από άμεσους ερεθισμούς των γεννητικών οργάνων (αντανακλαστική διέγερση). Ωστόσο η αντανακλαστική διέγερση δε λειτουργεί πολύ καλά χωρίς τη βοήθεια του εγκεφάλου. Η ψυχική διέγερση ενεργοποιείται από οπτικά, οσφρητικά, ακουστικά, γευστικά ή απτικά ερεθίσματα, αλλά και από φαντασιώσεις ή αναμνήσεις. Τα ερεθίσματα αυτά ενεργοποιούν σχηματισμούς ή κυκλώματα του εγκεφάλου (κυρίως του υποθαλάμου - σχήμα), ενώ ταυτόχρονα τα ερεθίσματα οδεύουν και προς τον φλοιό για ακριβέστερη ανάλυση και αξιολόγηση. Πώς επακριβώς γίνεται αυτό και ποιοι σχηματισμοί και ποια κυκλώματα συμμετέχουν δεν είναι γνωστό.

Νευρολογικοί μηχανισμοί επηρεασμού της σεξουαλικής λειτουργίας

Προσβολή των κυκλωμάτων αυτών από τη νόσο μπορεί άμεσα ή έμμεσα να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία. Για παράδειγμα τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα απομυελίνωσης περιοχών του νωτιαίου μυελού ή του εγκεφάλου:

- Μείωση σεξουαλικής ορμής.

- Μεταβολές στην αισθητικότητα των γεννητικών οργάνων.

- Διαταραχές της στύσης.

- Μείωση της εφύγρανσης του κόλπου.

- Μείωση του μυϊκού τόνου των μυών του κόλπου.

- Δυσκολίες εκσπερμάτισης.

- Διαταραχές του οργασμού.

Τα παρακάτω μπορεί να παρουσιαστούν ως επακόλουθα της νόσου ή των θεραπευτικών παραγόντων που χρησιμοποιούνται και να επηρεάσουν έμμεσα τη σεξουαλική λειτουργία:

- Κόπωση που μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία.

- Σπαστικότητα η οποία μπορεί να εμποδίζει ορισμένες στάσεις είτε να προκαλεί πόνο.

- Αισθητηριακές μεταβολές μπορεί να δυσκολεύουν τη σωματική επαφή.

- Πόνος ο οποίος παρεμβαίνει με πολλούς τρόπους και μπορεί να εμποδίζει εκτός από τη σεξουαλική επαφή και άλλους τομείς της δραστηριότητας του ατόμου.

Ψυχογενείς μηχανισμοί επηρεασμού της σεξουαλικής λειτουργίας

Μείωση του ενδιαφέροντος για σεξουαλική επαφή αλλά και γενικότερη μείωση των ενδιαφερόντων μπορεί να προέρχεται από ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες όπως:

- Κατάθλιψη

- Άγχος γενικό ή ειδικό γύρω από την σεξουαλική διαδικασία.

- Μεταβολές της εικόνας του σώματος και της αυτοεκτίμησης που μπορεί να απορρέουν από τις κινητικές δυσκολίες από τη νόσο.

- Προβλήματα από τη σχέση του ζεύγους.

Συχνά υπάρχουν δυσκολίες διάκρισης αν μια διαταραχή οφείλεται σε οργανικούς ή ψυχογενείς λόγους. Παρακάτω δίδεται ένας συνοπτικός πίνακας με τις βασικές ενδείξεις γι’ αυτή τη διάκριση.

ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΨΥΧΟΓΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ

- Αιφνίδια έναρξη

- Περιστασιακή διαταραχή στύσης

- Φυσιολογικές νυκτερινές, πρωινές στύσεις

- Προβλήματα σχέσεων

- Νεαρή ηλικία

ΟΡΓΑΝΙΚΗ

- Προοδευτική έναρξη

- Αιφνίδια έναρξη με εμφανές οργανικό αίτιο

- Μόνιμη δυσλειτουργία

- Απουσία νυκτερινών, πρωινών στύσεων

- Ηλικία άνω των 60 ετών

Πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες από τη σεξουαλική λειτουργία.

(1) Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα, είναι να μη διστάσετε να ενημερώσετε την/τον σύντροφο για τα συναισθήματά σας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Εμπιστευόμενος/η τον/την σύντροφο σας μπορείτε καλύτερα να βοηθήσετε να αντιμετωπιστούν κάποιες δυσκολίες σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία.

(2) Συζητήσετε με τον γιατρό σας ποια συμπτώματα από τη νόσο ή ποιες παρενέργειες από την ακολουθούμενη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία. Αν αισθάνεστε άβολα να συζητήσετε θέματα που αφορούν τη σεξουαλική σας λειτουργία, προσπαθήσετε να βρείτε κάποιο τρόπο να του στείλετε το μήνυμα και εκείνος θα αντιληφθεί την πρόθεσή σας και θα βρει τρόπο να συζητήσει μαζί σας και να σας καθοδηγήσει. Πολλά συμπτώματα που συσχετίζονται με τις νευρολογικές μεταβολές ή με τη φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να αντιμετωπισθούν.

(3) Όσον αφορά στους ψυχολογικούς παράγοντες είναι ατυχές να παραμελείτε να τις αντιμετωπίσετε γιατί σήμερα η κατάθλιψη θεραπεύεται με μεγάλη επιτυχία. Το άγχος για τη σεξουαλική απόδοση αντιμετωπίζεται επίσης αποτελεσματικά.

(4) Τέλος πρέπει να μην ξεχνάτε ότι τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν φαρμακευτικές ουσίες που προάγουν τη στυτική λειτουργία και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις δυσκολίες ανάπτυξης ή διατήρησης της στύσης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ