Κυριακή, 8 Μαρτίου 2009

H ΧΡΟΝΙΑ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Η ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΖΩΗ. ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
Ένα μεγάλο ερώτημα που υπήρχε και παραμένει ακόμη είναι κατά πόσο η συχνή χρήση κορτιζόνης σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, που τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη, επηρεάζει τα συστατικά του αίματος ή όχι.
Για τον κλινικό γιατρό, που αυτό είναι μια καθημερινή απασχόληση, άρα και ένα συνεχές ερώτημα, η απάντηση μιας τέτοιας απορίας είναι κεφαλαιώδης.
Πριν 10 χρόνια σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών, που είχαμε την ευκαιρία σαν ιατρείο να έχουμε υπό καθημερινή παρακολούθηση, εξετάζαμε πριν και μετά την θεραπεία κορτιζόνης αναλυτικά όλα τα στοιχεία μιας γενικής εξέτασης αίματος, προκειμένου να δούμε τις διαφορές. Η εξέταση αυτή περιλάμβανε λευκά, ερυθρά αιμοσφαίρια και τα παράγωγα τους, λεμφοκύτταρα και αιμοπετάλια.
Από της εξέταση αυτή αποκλείσαμε όλους τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που είχανε και μια αιματολογική νόσο.
Για ένα διάστημα δύο ετών συγκεντρώναμε συνεχώς και συγκρίναμε αυτά τα στοιχεία, προκειμένου να εντοπίσουμε συγκεκριμένες αλλαγές που θα μας υποδείκνυαν παρενέργειες της χρόνια χρήσης κορτιζόνης στα αιματολογικά στοιχεία.
Με ολοκληρωμένα μαθηματικά και μαθηματικούς τύπους και με πολύ επιμελής στατιστική ανάλυση δεν πιστοποιήσαμε καμία απολύτως αρνητική δράση κορτιζόνης σε κανένα αιματολογικό στοιχείο ή παράμετρο.
Ακόμη και μια περιοδική αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων ήταν πολύ περιορισμένου χαρακτήρα σε ορισμένους ασθενείς, χωρίς όμως ποτέ να φτάνει σε παθολογικά στοιχεία.
Μπορούμε, λοιπόν, με ασφάλεια να πούμε ότι τα κορτικοστεροειδή μπορούν να χορηγούνται σε επείγουσες περιπτώσεις ώσεων ή και επιπλοκών σκλήρυνσης κατά πλάκας, χωρίς τον φόβο κάποιων ιδιαίτερων παρενεργειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου