ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Το φαινόμενο του αιφνίδιου θανάτου από καρδιά

Το φαινόμενο του αιφνίδιου θανάτου από καρδιά

Τη μια στιγμή κάποιος 40χρονος με αξιοζήλευτο επίπεδο χοληστερίνης χαίρεται τη ζωή του. Την επόμενη στιγμή είναι ξαφνικά νεκρός από την καρδιά του. Οι γιατροί αποδίδουν τον αιφνίδιο θάνατο σε μια ανωμαλία του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς. Τώρα, μια νέα έρευνα αποδίδει σε γενετικά αίτια το πρόβλημα και εξηγεί έτσι γιατί δεν προϋπάρχουν εξωτερικά συμπτώματα, ούτε ίχνη κάποιου προβλήματος στις εξετάσεις αίματος.

Μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, υπό τον καθηγητή Νταν Άρκινγκ, σε συνεργασία με ερευνητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και άλλους, ανακάλυψε εννέα νέα γονίδια που κάνουν ένα άτομο ευάλωτο σε αιφνίδιο θάνατο από καρδιά και επιβεβαίωσε το ρόλο ενός ακόμα γονιδίου (Nos1ap). Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Genetics", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

"Περίπου τα μισά από αυτά τα γονίδια μάς ξάφνιασαν. Κανείς δεν περίμενε ότι θα σχετίζονται με τη βιολογία της καρδιάς", δήλωσε ο Άρκινγκ. Τα συγκεκριμένα γονίδια τροποποιούν τον χρονισμό των συστολών της καρδιάς (γνωστό ως "διάστημα QT"), που αντιστοιχεί στην συνολική διάρκεια της κοιλιακής εκπόλωσης και επαναπόλωσης.

Το διάστημα QT εντοπίζεται μέσω ενός κοινού ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν επιμήκυνση του "διαστήματος QT, έχουν υψηλότερο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου. "Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι πραγματικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για έναν άνθρωπο", δήλωσε ο Άρκινγκ.

Σύμφωνα με την έρευνα, που βασίστηκε σε περίπου 16.000 άτομα, όσα πιο πολλά από τα δέκα επίμαχα γονίδια έχει ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες αιφνιδίου θανάτου. Ένα έμφραγμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αποκτήσει κάποιος αυτό τον ανώμαλο καρδιακό ρυθμό (επιμήκυνση διαστήματος QT), όμως όσοι κληρονομούν αυτό το γενετικό ρίσκο, συχνά ποτέ δεν το μαθαίνουν.

"Το πρόβλημα με αυτούς τους ανθρώπους", δήλωσε ο Άρκινγκ, "είναι ότι δεν εμφανίζουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Δεν έχουν υψηλή χοληστερίνη, ούτε είναι υπέρβαροι". Τελικά, ο στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι η ανάπτυξη νέων φαρμάκων με βάση τα ευρήματα των νέων γονιδίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ