Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΜΟΡΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΜΟΡΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΕΔΕΙΧΘΗ Η ΜΙΤΟΞΑΝΔΡΟΝΗ.
Η μιτοξανδρόνη ανήκει χημικά στις ανθρακυκλίνες. Επηρεάζει καταλυτικά την διαταραχή της σύνθεσης του DNA. Η επιρροή αυτή έγκειται στην μείωση της συχνότητας και υποβάθμιση της ποιότητας στην σύνθεση του DNA.
Παράλληλα, με μια απευθείας επιρροή μέσω των μακροφάγων κυττάρων εμποδίζει την ωρίμανση των λεμφοκυττάρων. Κοντολογίς, με τον τρόπο αυτό εμποδίζει την δημιουργία των αντισωμάτων της μυελίνης, που μακροχρόνια αποτελούν τις βλάβες της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Βέβαια, όλες αυτές οι φαρμακευτικές, φαρμακοκινητικές και βιοχημικές διαπιστώσεις δεν αποτελούν κατά κανόνα πανάκεια της δράσης του φαρμάκου. Πάντοτε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, και ιδιαίτερα για την ασθένεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αυτό που έχει σημασία είναι το τελικό αποτέλεσμα.
Σε ότι αφορά αυτό, πράγματι η μιτοξανδρόνη έδειξε έναν ιδιαίτερο φαρμακευτικό χαρακτήρα ισχυρής δράσης, όταν χρησιμοποιήθηκε κάπου στα μέσα του ‘80 σε μεγάλη εμβέλεια στην θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Στις μικρές δόσεις, μέχρι και 1600mg ανά άτομο, δεν παρουσίασε κανενός είδους παρενέργειες και έδειξε μεγάλη σταθερότητα στα θεραπευτικά της αποτελέσματα. Επειδή στο φάρμακο έχουν αποδειχθεί υποψίες για συσωρευτική δράση στο μυοκάρδιο, υπήρχε η σκέψη της τοξικότητας σε μεγάλες δόσεις.
Στις δόσεις που αναφέραμε η μιτοξανδρόνη αποδείχθηκε η πιο δραστική και η λιγότερο συνοδευμένη από παρενέργειες ουσία.
Στον Γερμανοϊταλικό και Ελληνικό χώρο χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στις δεκαετίες του ‘80 και ‘90 με άριστα αποτελέσματα. Μετά από αυτό «γνώρισε» η θεραπεία και την αμερικάνικη επιβεβαίωση και πλέον χορηγείται και στην Αμερική και κατ’ επέκταση, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Κατά την δική μας γνώμη, αυτή την στιγμή αποτελεί την πλέον ουσιαστική και σίγουρη θεραπεία εκλογής της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Η μια και μοναδική δυσκολία που υπάρχει, είναι στο ότι ο θεράπων γιατρός πρέπει να γνωρίζει να χρησιμοποιεί τη μιτοξανδρόνη εξατομικευμένα και με βάση τις ιδιαιτερότητες και τα συμπτώματα του ασθενούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου