Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2009

Βλαστοκύτταρα χωρίς έμβρυα

Μία νέα μέθοδο αναπαραγωγής βλαστικών κυττάρων χωρίς τη χρήση εμβρύων ανακάλυψαν επιστήμονες στη Βρετανία και τον Καναδά.

Οι επιστήμονες πήραν τα βλαστικά κύτταρα ενός ασθενούς και στη συνέχεια τα τροποποίησαν γενετικά σε εργαστήριο, ώστε να μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να μετατραπούν σε ιστό για την αποκατάσταση βλαβών σε όργανα, όπως ο εγκέφαλος.

Έτσι, οι επιστήμονες δημιούργησαν βλαστικά κύτταρα που συμπεριφέρονται ως εμβρυικά χωρίς όμως να προέρχονται από έμβρυα.

Η πρωτοποριακή αυτή τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μίας σειράς ασθενειών, όπως η Νόσος του Πάρκινσον, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, ακόμη και η παράλυση.

Νέοι δρόμοι για θεραπείες
Η συγκεκριμένη μέθοδος άρχισε να αναπτύσσεται το 2007 από δύο ερευνητικές ομάδες στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Όμως τα βλαστικά κύτταρα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, καθώς υπήρχε κίνδυνος καρκινογεννέσεων.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα, υποστηρίζουν ωστόσο ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί ότι αυτά τα βλαστικά κύτταρα θα είναι αποτελεσματικά για τους ασθενείς και γι’ αυτό τονίζουν ότι η έρευνα με τη χρήση εμβρύων θα πρέπει να συνεχιστεί.

02/03/2009
http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου