ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Τύποι ακράτειας


Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολία διαχείρισης των ούρων τους διακατέχονται κάποιες στιγμές από αισθήματα ντροπής. Ωστόσο το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την κατάλληλη φροντίδα και χρήση των σωστών υλικών. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η συμβουλή του ιατρού για να καθορίσει τον τύπο ακράτειας σας και να σας συμβουλέψει για τη μέθοδο αντιμετώπισής της.

Οι τύποι ακράτειας είναι:

Ακράτεια υπερπλήρωσης
Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγραφεί κάθε ακούσια απώλεια ούρων η οποία σχετίζεται με υπερβολική διάταση της ουροδόχου κύστεως. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο ότι η κύστη δε μπορεί να συσπαστεί αποτελεσματικά είτε στο ότι η ουρήθρα είναι για κάποιο λόγο στενή.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η κατακράτηση- επίσχεση ούρων στην κύστη. Η κύστη συλλέγει ούρα έως ότου διατάσσεται υπερβολικά. Η αυξημένη ενδοκυστική πίεση τότε προκαλεί μη ηθελημένη, αυτόματη διαφυγή ούρων. Επειδή συχνά η διαφυγή των ούρων γίνεται υπό μορφή σταγόνων η ακράτεια αυτή περιγράφεται και ως ακράτεια υπό μορφή σταγόνων.

Τα πιθανότερα αίτια της ακράτειας από υπερχείλιση είναι:
Α) Άτονος εξωστήρας μυς ή δυσενέργεια εξωστήρα και σφιγκτήρα μυ της κύστεως.
Β) Ειδικότερα στους άντρες υπερμεγέθης αδένας του προστάτη.
Γ) Η δυσκοιλιότητα τέλος μπορεί να πιέζει την ουρήθρα και να προκαλεί ακράτεια.

Οποιαδήποτε και να είναι η αιτία, το σημαντικό είναι ότι η ακράτεια πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη, διαρροή, δυσφορία και παλινδρόμηση των ούρων στους ουρητήρες.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα αυτής της μορφής ακράτειας είναι:
  • Δυσκολία να ξεκινήσει κάποιος να ουρήσει ή να έχει μια συνεχή ροή.
  • Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.
  • Καταβολή ιδιαίτερης προσπάθειας για ούρηση.
  • Απώλεια ούρων με μορφή σταγόνων μετά την ούρηση ή στο μεσοδιάστημα.
Τρόποι αντιμετώπισης
Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την αιτία του προβλήματος και μπορεί να απαιτείται η χρήση φαρμάκων, χειρουργική επέμβαση και χρήση καθετήρων για διαλείποντες καθετηριασμούς.

Επιτακτική ακράτεια
Τα άτομα που πάσχουν από επιτακτική ακράτεια βιώνουν μια ξαφνική ανεξέλεγκτη ανάγκη για ούρηση, χωρίς συχνά να προλαβαίνουν να φτάσουν στην τουαλέτα. Κάποιες φορές η ποσότητα των ούρων που διαφεύγει είναι πολύ μικρή παρόλο που αισθάνονται την κύστη τους πολύ γεμάτη. Επίσης επισκέπτονται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας την τουαλέτα.

Αυτό οφείλεται στη λειτουργία του εξωστήρα μυ της κύστεως που συσπάται ακόμη και αν δεν έχει πληρωθεί η κύστη με ούρα. Η κύστη χαρακτηρίζεται τότε ως ευερέθιστη.

Τρόποι αντιμετώπισης
Τα συμπτώματα της επιτακτικής ούρησης μπορούν να ελεγχθούν με άσκηση της κύστης. Η επιτακτική ακράτεια κάποιες φορές αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση φαρμάκων. Συχνά προτείνεται η χρήση εξωτερικών καθετήρων και ουροσυλλεκτών. Στην περίπτωση που η απώλεια ούρων είναι με μορφή σταγόνων τότε ενδείκνυται η χρήση ουροσυλλεκτών σταγόνων διαφορετικοί για άντρες και γυναίκες.


Αντανακλαστική ακράτεια
Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγραφεί η απώλεια μεγάλου όγκου ούρων η οποία οφείλεται σε βλάβη του νωτιαίου μυελού πάνω από το νωτιαίο μυελικό κέντρο της ούρησης. Η λειτουργία της ούρησης τότε είναι ένα εντελώς αυτόματο νωτιαίο αντανακλαστικό χωρίς να αναστέλλεται ή να ευοδώνεται από εγκεφαλικά κέντρα.

Τρόποι αντιμετώπισης
Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι θεραπείας, φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με το στόχο που θέλει κάθε φορά να επιτύχει ο ιατρός. Σε κάθε περίπτωση όμως το ζητούμενο είναι η πλήρης εκκένωση της κύστης και για το λόγο αυτό συνιστάται η χρήση καθετήρων για διαλείποντες καθετηριασμούς.

Ακράτεια από προσπάθεια
Αυτός ο τύπος ακράτειας συναντάται πιο συχνά στις γυναίκες και σύμφωνα με έρευνες μια στις τέσσερις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα εμφανίσει ακράτεια από προσπάθεια. Η ακράτεια από προσπάθεια δεν αποτελεί ασθένεια αλλά σύμπτωμα μιας διαταραχής που χρειάζεται περαιτέρω εξέταση. Μπορεί να συμβεί σε γυναίκες όλων των ηλικιών αλλά συνήθως τα συμπτώματα ξεκινούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετά από τη γέννα ή την εμμηνόπαυση. Οι μύες του πυελικού εδάφους που στηρίζουν την κύστη και τη μήτρα εξασθενούν και δε μπορούν να αντιμετωπίσουν μεγάλες πιέσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα δραστηριότητες όπως το φτέρνισμα, ο βήχας, το τρέξιμο, η ορθοστασία, το γέλιο κ.ά που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση να προκαλούν απώλεια ούρων.

Ακράτεια από προσπάθεια μπορεί να εμφανιστεί και σε άντρες, είναι όμως πολύ σπάνιο και μπορεί να οφείλεται σε επέμβαση στον προστάτη. Αυτό το πρόβλημα συνήθως διαρκεί λίγο και ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους μπορούν να βοηθήσουν.

Τρόποι αντιμετώπισης
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης όπως η χειρουργική επέμβαση, η χορήγηση φαρμάκων, ορμονών και ηλεκτρο-διέργερση. Ο μύς μπορεί επίσης να δυναμώσει ακολουθώντας ένα πρόγραμμα ασκήσεων των μυών του πυελικού εδάφους. Ιδανική όμως λύση αποτελεί η χρήση ειδικών ουροσυλλεκτών σταγόνων διαφορετικοί για άντρες και γυναίκες, οι οποίοι εξουδετερώνουν τις οσμές και δίνουν μεγάλη ελευθερία κινήσεων.

Ακράτεια με μορφή σταγόνων
Αυτός ο τύπος ακράτειας συναντάται μόνο σε άντρες. Στο κάτω μέρος του σφικτήρα μυ συσσωρεύονται ούρα και προκαλείται διαρροή όταν ο άντρας κινείται. Η κύστη δεν αδειάζει εντελώς εξαιτίας των εξασθενημένων μυών πράγμα το οποίο εξηγεί το λόγο εμφάνισης αυτού του τύπου ακράτειας σε μεγάλες ηλικίες.

Τρόποι αντιμετώπισης
Στην περίπτωση αυτή συχνά προτείνεται η χρήση ουροσυλλέκτη σταγόνων ο οποίος εφαρμόζει σταθερά στο εσώρουχο και είναι ασφαλής και άνετος στη χρήση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ