ΜΕΝΟΥ

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Φάρμακα… Life-Style

Η ελληνική πραγματικότητα και τα παράλογά της καθρεφτίζονται χαρακτηριστικά στο ακόλουθο κείμενο που λάβαμε από την κα Ιωάννα Μυρίλλα, πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ). Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι γραφειοκράτες τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες, είναι περισσότερο από τρομακτικός:

«Ένα από τα παράδοξα της Ελληνικής πραγματικότητας είναι η λίστα φαρμάκων που καταργήθηκε στις προεκλογικές υποσχέσεις και μπήκε από το παράθυρο μετεκλογικά με τον πολύ «μάτσο» τίτλο ΦΑΡΜΑΚΑ LIFE-STYLE.
Φάρμακα, δηλαδή, απαραίτητα για τη ζωή των ασθενών που κάποιοι ανεγκέφαλοι τα βάφτισαν σαν να πρόκειται για πρωινή εκπομπή ή περιοδικά μόδας και εξαναγκάζουν όλους όσους τα χρειάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους ή στην καλύτερη περίπτωση να ταλαιπωρούνται με επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Συγκεκριμένο παράδειγμα, τα άτομα με θαλασσαιμία. Όσοι έχουν αναπτύξει πνευμονική υπέρταση (επιπλοκή που συμβαίνει σχετικά συχνά με την πάροδο της ηλικίας σε άντρες και γυναίκες) πρέπει να χρησιμοποιούν το σκεύασμα Viagra που μπήκε στη λίστα των LIFE-STYLE φαρμάκων. Επίσης, λόγω εναπόθεσης του σιδήρου στην υπόφυση παρουσιάζουν ορμονικές διαταραχές και πολλές φορές οι γυναίκες παρουσιάζουν δευτεροπαθή αμηνόρροια και οστεοπόρωση. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούν για αυτήν είναι αντισυλληπτικά χάπια (π.χ. Mercillon, Yasmin, Triginera, κά) που επίσης θεωρήθηκαν LIFE-STYLE. Είναι απαράδεκτο να ταλαιπωρούν με αυτό τον τρόπο τους χρόνιους πάσχοντες και να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο αφού π.χ η πνευμονική υπέρταση χωρίς την κατάλληλη θεραπεία θα οδηγήσει στο θάνατο και είναι πολλές φορές αδύνατο να πληρώνουν το απαραίτητο για αυτούς φάρμακο.
Ελπίζω να σας έχουμε σύμμαχους στο δίκαιο αίτημά μας που είναι η κατάργηση αυτής της λίστας θανάτου.»

Μυρίλλα Ιωάννα
Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ)

Αναστασίου Τσόχα 18-20, 11521 Αθήνα
Τηλ: 2106456013, Fax: 2106450510
url: www.paspama.gr, email: paspama@otenet.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ