ΜΕΝΟΥ

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Ένας κοινός ιός σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Οι νεαροί ενήλικες των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά έντονα όταν εκτίθεται σε έναν κοινό ιό, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως σκληρύνσεως κατά πλάκας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη έδειξε ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων του ιού Έπσταϊν-Μπαρ (EBV) είναι αυξημένα στο αίμα των ασθενών που παρουσιάζουν σκλήρυνση κατά πλάκας, δεκαετίες πριν εκδηλώσουν τη νόσο.

Η μελέτη αυτή είναι απλώς η τελευταία που επιβεβαιώνει τη συσχέτιση μεταξύ της μόλυνσης από αυτόν τον κοινό ιό με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτό που την καθιστά πρωτοποριακή είναι η χρονική περίοδος που μεσολαβεί από τη στιγμή τη μόλυνσης (και της ανίχνευσης του ιού με αιματολογικές εξετάσεις) μέχρι την διάγνωση της σκληρύνσεως - μια χρονική περίοδος που φτάνει τα 30 χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Σε παλαιότερες μελέτες είχαμε αποδείξει ότι η λοίμωξη με τον ιό EBV συνιστά έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας», δήλωσε στο Ρόιτερς ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αλμπέρτο Ασέριο, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στη Βοστόνη.

«Η παρούσα μελέτη, ωστόσο, καθίσταται μοναδική στο είδος της επειδή έχει μακράν την μεγαλύτερη περίοδο κλινικής παρακολούθησης των ασθενών από όλες τις άλλες», πρόσθεσε.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 42 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και 70 υγιείς εθελοντές, των οποίων οι ερευνητές είχαν αποθηκεύσει δείγματα αίματος που έλαβαν την περίοδο 1965-1974.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας διαγνώσθηκε στους πάσχοντες μεταξύ 1995 και 1999.

Όπως έδειξε ο έλεγχος των αποθηκευμένων δειγμάτων αίματος, οι ασθενείς είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων στον EBV σε σχέση με τους υγιείς εθελοντές.

Επιπλέον, κάθε τετραπλασιασμός στα επίπεδα των αντισωμάτων ισοδυναμούσε με διπλασιασμό του κινδύνου εκδηλώσεως σκλήρυνσης κατά πλάκας.

«Τα επίπεδα των αντισωμάτων στον ιό Έπσταϊν-Μπαρ αυξήθηκαν 15 έως 20 χρόνια πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης και παρέμειναν έκτοτε υψηλά», έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Αρχεία Νευρολογίας».

«Τα ευρήματα αυτά έχουν σημαντικές εφαρμογές για όσους κάνουν έρευνα για τη συγκεκριμένη ασθένεια. Παρέχουν σταθερή ένδειξη ότι ο EBV πρέπει να είναι στον πυρήνα της έρευνας για τη νόσο και ότι ο ιός Έπσταϊν-Μπαρ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένας στόχος πρόληψης και θεραπείας», πρόσθεσε ο δρ Ασέριο.

Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγονται από τον οργανισμό ώστε να καταπολεμά τις λοιμώξεις.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται κάποια στιγμή στη ζωή τους στον ιό Έπσταϊν-Μπαρ, ο οποίος αποτελεί αιτία της λοιμώδους μονοπυρήνωσης έως την ηλικία των 40 ετών.

Στην ανάπτυξη σκληρύνσεως κατά πλάκας - μιας χρόνιας εκφυλιστικής νόσου, κατά την οποία ο οργανισμός επιτίθεται στο δικό του κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό - πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο κληρονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

«Συνολικά, τα αποτελέσματα της νέας μελέτης και των παλαιότερων παρέχουν ενδείξεις ότι η λοίμωξη με τον EBV είναι ένας παράγοντας κινδύνου στην ανάπτυξη της σκλήρυνσης. Η ανακάλυψη ισχυρών παραγόντων κινδύνου είναι ένα σημαντικό αρχικό βήμα στην εύρεση τρόπων διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης της σκλήρυνσης κατά πλάκας», είπε ο δρ Ασέριο.
Πηγή: Reuters, Archives of Neurology (April 10,2006)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ