Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2009

ΤΙ «ΠΡΕΠΕΙ» ΚΑΙ ΤΙ «ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ» ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

«ΠΡΕΠΕΙ» : ΥΠΕΡΛΕΥΚΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΔΙΑΙΤΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ
.Γαλακτοκομικά είδη καθημερινά, ιδιαίτερα παστεριωμένο γάλα
.Κρέας, κατα προτίμηση μοσχάρι και κοτόπουλο, τουλάχιστον τρεις
φορές την εβδομάδα

.Ψάρι μία φορά την εβδομάδα
.Αυγό, ιδιαίτερα το «ασπράδι»,τρεις φορές την εβδομάδα
.Φρούτα και λαχανικά «εποχής»
.Ηλιέλαιο δύο κουταλιές της σούπας καθημερινά (στην σαλάτα ή απευθείας)
.Κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
Να αποφεύγονται χοιρινό, κασέρια και τυριά υψηλής περιεκτικότητας λιπαρών, ιδιαίτερα είδη εισαγωγής π.χ. Γκούντα, Λαβάς τυρί, Φιλαδέλφια κλπ καθώς και είδη Φαστ Φουντ.

«ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ» :
Εκθεση στον ήλιο. Βλαπτική είναι και η ηλιακή ακτινοβολία και η υψηλή θερμοκρασία γι’ αυτό στη διαρκεια του καλοκαιριού πρέπει τις ώρες μεταξύ 12 με 5μμ οι ασθενείς να παραμένουν σε κλειστό και δροσερό χώρο
Εκθεση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
Υπερβολική σωματική καταπόνηση ιδιαίτερα όταν είναι υψηλή η θερμοκρασία του περιβάλοντος
Ψυχική καταπόνηση
Ο θηλασμός
Επεμβάσεις με γενική ή ενδοραχιαία αναισθησία. Οταν η επέμβαση είναι αναγκαία είναι σκόπιμο να δίνεται ενδοφλέβια μεθυλπρεδνιζολόνη 1mg/kg σε bolus έγχυση πριν και μετά την αναισθησία.
Ο πυρετός επιβαρύνει ιδιαίτερα τον οργανισμό γι’ αυτό πρέπει να γίνεται λήψη αντιπυρετικού πριν η θερμοκρασία του σώματος γίνει 38 Κελσίου. Παράλληλα πρέπει να λαμβάνεται βιταμίνη C τουλάχιστον 2 γραμμάρια
Μη αναγκαία χρήση αντιβιοτικών
Εμβολιασμοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου