ΜΕΝΟΥ

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

Αναπτύσσεται χάπι κατά της ΣκΠ

Ένα νέο χάπι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας έχει οδηγήσει σε αισιοδοξία, μετά από δοκιμές κλινικών ερευνών.

Η ουσία λακινιμόδη φάνηκε ότι μειώνει τα σημάδια τις ασθένειας στις απεικονιστικές εξετάσεις και ήταν καλά ανεκτή από ασθενείς με την υποτροπιάζουσα μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ειδικοί δήλωσαν ότι ένα χάπι ενδεχομένως θα είναι σημαντική εξέλιξη καθώς μέχρι τώρα τα φάρμακα είναι σε ενέσιμη μορφή.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet, πραγματοποιήθηκε από ομάδα του Πανεπιστημίου του Μιλάνου UnivVita-Salute.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλείται από 'ελαττωματικό' ανοσοποιητικό σύστημα που προσβάλλει τo έλυτρο μυελίνης που προστατεύει τα νεύρα, επηρεάζοντας αρνητικά την ιδιότητά τους να μεταδίδουν σήματα. Επηρεάζει συγκεκριμένα τη λευκή ουσία που βρίσκεται στον εγκέφαλο και σε άλλες περιοχές του νευρικού συστήματος.

Επί του παρόντος τα διαθέσιμα φάρμακα εστιάζουν στη φλεγμονή που προκαλείται από την ασθένεια-συγκεκριμένο πρόβλημα με την υποτροπιάζουσα μορφή- αλλά όλα είναι σε ενέσιμη μορφή.

Η τελευταία δοκιμή, που έγινε σε 51 κέντρα 9 χωρών, εστίασε σε 300 ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας που είχαν τουλάχιστον μια υποτροπή τον προηγούμενο χρόνο και των οποίων οι εξετάσεις έδειξαν ότι τουλάχιστον μια περιοχή είχε υποστεί βλάβη από φλεγμονή.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν καθημερινή δόση 0.3mg ή 0.6mg λακινιμόδης ή εικονικό φάρμακο.

Η επίδραση αξιολογήθηκε με τη χρήση απεικονιστικών μεθόδων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη κάθε 4 εβδομάδες για εννέα μήνες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, όσοι έλαβαν τη μεγαλύτερη δόση λακινιμόδης είχαν κατά 40% μικρότερη βλάβη.

Ωστόσο, η χαμηλότερη δόση δεν φάνηκε να έχει σημαντικό αποτέλεσμα.

Μόνο δυο άτομα εμφάνισαν παρενέργειες, αλλά αν και ήταν σοβαρές υποχώρησαν όταν σταμάτησε η αγωγή. Η Dr L
aura Bell, της Ένωσης για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας στη Βρετανία, δήλωσε ότι οι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να αναθαρρήσουν ότι υπάρχουν τώρα αρκετές θεραπείες από το στόμα που βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου.

Σύμφωνα με την Bell, τακτική χρήση ενέσεων δεν είναι ευχάριστη και όσο πιο γρήγορα αναπτυχθεί αποτελεσματικό και ασφαλές χάπι τόσο το καλύτερο. Όπως δήλωσε, θα παρακολουθεί την πρόοδο αυτής και άλλων δοκιμών για χορήγηση αγωγής από το στόμα και ελπίζει σε νέα υποσχόμενα αποτελέσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ