Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2008

Κατά πλάκας σκλήρυνση: Ποια είναι η αιτιολογία;

Σχηματική απεικόνιση του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η αναγνώριση των παραγόντων που προκαλούν την κατά πλάκας σκλήρυνση είναι πολύ σημαντική.

Στη συνέχεια η κατανόηση των παθολογικών μηχανισμών που οδηγούν στη καταστροφή της μυελίνης, η οποία παρατηρείται στην ασθένεια αυτή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι γνώσεις που έχει η επιστήμη για το θέμα είναι περιορισμένες.

Οι επικρατέστερες εκδοχές που υπάρχουν μέχρι τώρα για το θέμα της αιτιολογίας, περιλαμβάνουν τις ιογενείς λοιμώξεις και τους αυτοάνοσους μηχανισμούς, οι οποίοι οδηγούν στην σταδιακή καταστροφή της μυελίνης που παρατηρείται στη νόσο.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έχουν διεκπεραιώσει πρόσφατα μια μεγάλη έρευνα η οποία έδειξε το ρόλο που παίζει στην παθογένεση της ασθένειας ο ιός του Epstein-Barr (EBV).

Ο ιός EBV προκαλεί λοιμώξεις σε ένα ποσοστό της τάξης του 90% του πληθυσμού. Προκαλεί την ασθένεια που είναι γνωστή με το όνομα λοιμώδης μονοπυρήνωση (ή "η ασθένεια του φιλιού").

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση χαρακτηρίζεται από πυρετό, φαρυγγίτιδα, λεμφαδενοπάθειες, σωματική καταβολή και σπανιότερα από ηπατομεγαλία, σπληνομεγαλία και επηρεασμό του μυελού των οστών. Διαρκεί περίπου 4 εβδομάδες.

Στην επιδημιολογική αυτή έρευνα, οι γιατροί μελέτησαν σε 62.000 γυναίκες τα αντισώματα αίματος σε σχέση με το ιό EBV. Ταυτόχρονα μέτρησαν και τα αντισώματα για ένα άλλο πολύ κοινό ιό που μολύνει τον πληθυσμό, τον ιό CMV.

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι η μόλυνση με τον ιό EBV παίζει ρόλο στην αιτιολογία της κατά πλάκας σκλήρυνσης. Η μόλυνση με τον ιό CMV δεν αποδείχτηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την ασθένεια αυτή.

Συνολικά, από τα άτομα που μολύνονται από τον ιό, μόνο μερικά θα αναπτύξουν τη νόσο. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός αυτός από μόνος του δεν αρκετός για να προκαλέσει την καταστροφή της μυελίνης που παρατηρείται στους ασθενείς αυτούς.

Είναι πολύ πιθανόν ότι και παράγοντες γενετικής ή κληρονομικής προδιάθεσης να συνυπάρχουν στα άτομα που θα αναπτύξουν την κατά πλάκας σκλήρυνση. Ακόμη υπάρχει το ενδεχόμενο ταυτόχρονης λοίμωξης και με κάποιο άλλο μικρόβιο που να συντείνει στην παθογένεση της νόσου.

Συνοπτικά στην αιτιολογία της κατά πλάκας σκλήρυνσης ενοχοποιούνται ιογενείς παράγοντες, αυτοάνοσοι μηχανισμοί καταστροφής της μυελίνης και κληρονομικοί παράγοντες.

Δεδομένα όπως αυτά που σας παρουσιάζουμε σήμερα, υποστηρίζουν τον ρόλο των ιών και ιδιαίτερα του EBV. Όμως δεν αποκλείεται να εμπλέκονται και άλλοι λοιμώδεις μεταδοτικοί παράγοντες και για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι έρευνες για την ανεύρεση των ενόχων που προκαλούν την κατά πλάκας σκλήρυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου